Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μείωση του μισθού κατά 58,61 ευρώ (10%) σε όλα τα κλιμάκια, 51,1 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών




 

Πρωταπριλιά με μειώσεις μισθών, λόγω κατάργησης του επιδόματος γάμου

Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Από την 1η Απριλίου, κανείς εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το επίδομα γάμου στους υπαλλήλους του που αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό σημαίνει μείωση του μισθού κατά 58,61 ευρώ (10%) σε όλα τα κλιμάκια, ενώ οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών θα χάσουν 51,1 ευρώ από τον ήδη πενιχρό μισθό τους.
Μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις 31 Μαρτίου, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων δεν υποχρεώνονται βάσει των μνημονιακών νόμων (Ν. 4093/12) να χορηγούν το επίδομα, εκτός και αν η καταβολή του προβλέπεται με ατομική σύμβαση.
Οι τριετίες διασώζονται προς το παρόν, αλλά παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτερος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).
Οσοι αμείβονται βάσει κλαδικών συμβάσεων οι οποίες παύουν να ισχύουν μετά την εκπνοή της μετενέργειας δικαιούνται μόνο το βασικό μισθό και 4 επιδόματα (προϋπηρεσίας, παιδιών, πτυχίου και επικινδυνότητας). Οι μεγάλες ομοσπονδίες εργαζομένων στον τομέα των πετρελαιοειδών, εμφιαλωμένων ποτών, τεχνικών επιχειρήσεων, ασφαλιστικών εταιρειών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων που θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο μετά τις 14 Μαΐου που εκπνέει η μετενέργεια των συμβάσεων, θα πιέσουν τους εργοδότες για διάλογο ακόμα και αν έρθουν αντιμέτωπες με μειώσεις και περικοπές επιδομάτων.
Ο ΣΕΒ, με τον οποίο διαπραγματεύονται οι περισσότερες ομοσπονδίες, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει όσον αφορά στην υπογραφή νέων κλαδικών. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι εργοδότες θα ροκανίσουν το χρόνο έως ότου εκπνεύσει το τρίμηνο της μετενέργειας, οπότε οι επιχειρήσεις κατ΄εφαρμογή του Ν. 4 046/12, θα έχουν το δικαίωμα να καταργήσουν όλα τα επιδόματα πλην τεσσάρων, συρρικνώνοντας τις αποδοχές.
Εναλλακτικά, μπορούν να προτείνουν την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (586 ευρώ ή 510,95 για τους νέους κάτω των 25 ετών).
Ειδικοί της αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι μετά το Μάιο, περίπου 1.100.000 εργαζόμενοι (63%) που δε θα καλύπτονται πια από συλλογικές συμβάσεις θα μείνουν έρμαια των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
Από την 1η Απριλίου, μπαίνει σε λειτουργία και ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για περαιτέρω συρρίκνωση των βασικών αποδοχών οι οποίες στο εξής θα διαμορφώνονται με βάση τα αυστηρά κριτήρια της παγκόσμιας τράπεζας και οικονομικούς δείκτες που ολοένα και θα επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης.
Με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ορατός ο κίνδυνος για:
- Περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 439 ευρώ (75% του μισθού των ενηλίκων) από 510 που είναι σήμερα.
- Θέσπιση χαμηλότερων βασικών μισθών έως 30% στις ειδικές οικονομικές ζώνες.
- -Να εξαιρεθούν οι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των μισθών που έχουν συμφωνηθεί μέσω των κλαδικών συμβάσεων .
- Μείωση του κατωτάτου μισθού κατά περιοδικά διαστήματα αν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους δείκτες της οικονομίας είναι δυσμενείς.
Σύμφωνα με το σχέδιο καθορισμού του κατωτάτου μισθού που παρέδωσε στην Τρόικα ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ο νέος μηχανισμός (Ν.4093/2012) θα προβλέπει διαβούλευση διάρκειας 2 μηνών με τους κοινωνικούς εταίρους ενώ στη συνέχεια το Υπουργείο Εργασίας εντός 15 ημερών θα προωθήσει ρύθμιση με πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα ορίζει το ύψος του μισθού. Βάσει του κειμένου οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση (η ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τη διαδικασία) θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα μεγέθη της οικονομίας, τη δυνατότητα βιοπορισμού των ευάλωτων ομάδων αλλά και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Συντονιστικό ρόλο θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής.
Στο σχέδιο προβλέπονται τρία μισθολογικά κλιμάκια (προς το παρόν αν δεν επιμείνουν οι δανειστές στην κατάργηση των τριετιών) για υπαλλήλους και πέντε για εργατοτεχνίτες. Ειδικά κλιμάκια θα υπάρχουν για τους νέους που αμείβονται με χαμηλότερο μισθό. Για τους μεν υπαλλήλους θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, για όσους είναι κάτω από 18 ετών και όσους είναι έως 21 ετών με προϋπηρεσία 3 ετών. Για τους εργατοτεχνίτες θα υπάρχουν τρία κλιμάκια: για όσους είναι έως 18 ετών, για όσους είναι έως 21 ετών με 3 έτη προϋπηρεσία και όσους είναι έως 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου