Νωρίτερα είχαν καταθέσει και οι δύο ξεχωριστά και από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο κ. Μπίκας φέρεται να επανέλαβε ότι δεν συζήτησε ποτέ με τον Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ.
«Ούτε για ποσά ούτε για ονόματα μιλήσαμε ποτέ με τον κ. Παπανδρέου, γιατί ούτε και εγώ τα γνώριζα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μπίκας ο οποίος πρόσθεσε ότι όλες οι συναντήσεις που είχε με τον κ. Ιωάννη Διώτη ήταν στο πλαίσιο της εμπλοκής του για τον εντοπισμό της λίστας και για να έρθει στην Ελλάδα.
«Είχα αγωνία για την τύχη της λίστας γιατί είχα αγωνία για το εθνικό συμφέρον», είπε ο κ. Μπίκας στην προανακριτική.
Αμέσως μετά το πέρας της κατάθεσης του ο κ. Μπίκας εξήλθε της αίθουσας που συνεδριάζει η προανακριτική και συναντήθηκε στο διάδρομο με τον κ. Διώτη την ώρα που ο δεύτερος κατευθυνόταν στην πόρτα της προανακριτικής επιτροπής. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία και ο κ. Διώτης έφτασε έξω από την πόρτα της προανακριτικής όπου αμίλητος περίμενε με υπομονή να τον καλέσουν μέσα για κατάθεση.
Η προανακριτική επιτροπή δεν κατάφερε να συμφωνήσει στα θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων από τους δύο μάρτυρες ώστε οι ερωτήσεις να έχουν ως στόχο την αποσαφήνισή τους με ενδεχόμενο η κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τραβήξει σε μάκρος.
Το τηλεφώνημα που προηγήθηκε
Το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε φαίνεται να συνετέλεσε στο γεγονός ότι οι κ.κ. Διώτης και Μπίκας εμφανίζονται απόψε να ταυτίζονται σε πολλά σημεία που οι βουλευτές θέλουν να αποσαφηνιστούν. Η εντύπωση από την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση που δημιουργήθηκε στους βουλευτές ότι σε ορισμένα σημεία η συμφωνία των δύο μαρτύρων είναι τέτοια που δημιουργεί υπόνοιες για προσυνεννόηση.
Οι κ.κ. Διώτης και Μπίκας κλήθηκαν στην επιτροπή διότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αντιφατικές εκδοχές σε γεγονότα όπως η έλευση της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα. Ο κ. Διώτης είχε καταθέσει ότι είχε σχηματίσει την πεποίθηση ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα μετά από ενέργειες της ΕΥΠ. Ο κ. Μπίκας από την πλευρά του είχε καταθέσει ότι η εμπλοκή του περιοριζόταν μόνο στις συνεννοήσεις με την γαλλική αντίστοιχη υπηρεσία ώστε να επιτευχθεί τελικά η έλευση της λίστας στην Ελλάδα μετά από ενέργειες των υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο κ. Διώτης είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή και ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την οποία φαινόταν ότι ο Ιωάννης Διώτης είχε επαφή με τον κ. Μπίκα για την επεξεργασία της λίστας και ότι ο κ. Μπίκας θα ενημέρωνε για το θέμα και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Απόψε ο Ιωάννης Διώτης φέρεται να έχει καταθέσει για την ΕΥΠ ότι εκ των αρμοδιοτήτων της δεν θα μπορούσε να έχει ρόλο στην επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ. Επίσης οι κ.κ. Ι. Διώτης και Κ. Μπίκας φέρονται να κατέθεσαν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε απλώς ενημερωθεί για την έλευση της λίστας στην Αθήνα.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι δύο άνδρες, σε σχετική ερώτηση που τους υποβλήθηκε, παραδέχθηκαν ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά την κατάθεση του κ. Μπίκα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με πρωτοβουλία του Κώστα Μπίκα. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε μάλιστα ότι πήρε τον κ. Διώτη τηλέφωνο προκειμένου να τον ρωτήσει τι ακριβώς ανέφεραν τα e-mails που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης γνωστοποίησε ότι ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, ζήτησε και θα του σταλούν τα πρακτικά από την κατάθεση του Ιωαν. Διώτη.
Τέλος, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αναμένεται να στείλει σήμερα στην επιτροπή το «στικάκι» με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ που είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό Hot Dog.πηγη.matrix24.gr