Επισήμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν , πριν αναλύσουν τα στοιχεία που τους δόθηκαν.
Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα ο κ. Στουρνάρας επιθυμεί τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οφείλεται στην υψηλότερη απόδοση που έχει από ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που ζητά η Δημοκρατική Αριστερά. Με τα επιπλέον έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ θα μπορέσουν να καλυφθούν τρύπες του προϋπολογισμού. Ακόμα και με μία μείωση της τάξης του 15% των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ τα έσοδα θα οδηγήσουν στην κάλυψη αποκλίσεων σε άλλους τομείς.
Στο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων από το 2013. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν θα προλάβουν το τρέχον έτος να υπολογίσουν το φόρο στα αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της τρόικας προβλέπει:
1. Την οριζόντια μείωση κατά 10-15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.
2. Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους. Εναλλακτικά σχεδιάζεται η μείωση του ΕΕΤΗΔΕ να αφορά μόνο τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ το τ.μ.
3. Τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλος με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης ορισμένοι Δήμοι δεν επιβάλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι δήμοι δίνουν στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
4. Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλέον θα υπολογίζεται βάση του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον Δήμο που ανήκουν ή στους όμορους Δήμους.
Πάντως στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προλαβαίνει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2013, ο οποίος θα μειώσει σημαντικά τις επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνουν ωστόσο ότι πιθανόν να μην προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου να στείλουν μέχρι το τέλος του έτους τα σημειώματα στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων. Ο ενιαίος φόρος όπως αναφέρουν θα έχει φορολογικές κλίμακες ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και αφορολόγητο όριο το οποίο θα αποφασισθεί από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.