Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Απειλές-προειδοποιήσεις για κατασχέσεις στέλνει από τις 7 Μαρτίου ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης


 

Οι απειλές έπιασαν τόπο: Οι Έλληνες πληρώνουν την εφορία, αλλά κόβουν κατανάλωση, ΦΠΑ

Του Κωστή Πλάντζου
«Με το δεξί» φαίνεται ότι μπαίνει ο μήνας για το οικονομικό επιτελείο που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υποδεχθεί την τρόικα με στοιχεία που θα δείχνουν ανάκαμψη των κρατικών εσόδων.
Αν και μοιάζει «πρωταπριλιάτικο αστείο», τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εισπράξεως δείχνουν ότι το Μάρτιο στα ταμεία των ΔΟΥ εισέρευσαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ και μόλις μπουν και οι πληρωμές που έγιναν στις τράπεζες -αλλά δεν μπορούν ακόμα να φανούν λόγω και της αργίας του Πάσχα των Καθολικών στην διατραπεζική αγορά- τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 2,3-2,4 δισ. που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο.
Η ανάλυση όμως των στοιχείων έχει δύο όψεις:
- Από τη μια αυξάνονται οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν θορυβηθεί από την εφαρμογή των μέτρων κατάσχεσης. «Πιάνουν τόπο» έτσι οι απειλές-προειδοποιήσεις που από τις 7 Μαρτίου στέλνει στους φορολογούμενους ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρης Θεοχάρης, με την οποία τους επισημαίνει ότι:
«Αγαπητέ/ή κύριε/α (…) Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του (…) Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ».
- Από την άλλη, τα λεφτά αυτά πάνε στην εφορία αντί να «πέσουν» στην κατανάλωση και έτσι το δημόσιο έχει μείωση στα έσοδα από ΦΠΑ. Η υστέρηση αυτή όμως φαίνεται να καλύπτεται το Μάρτιο από τη μαζική πληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών από τους πολίτες, καθώς ο καθένας δίνει ό,τι μπορεί για να αντεπεξέλθετε και να μη χάσει τη ρύθμιση ή για να μη καταστεί ληξιπρόθεσμος.
Θετικά είναι πάντως και τα μηνύματα για τις εισπράξεις των τελωνείων που φαίνεται και να υπερκαλύπτουν τον στόχο στο Μεσοπρόθεσμο.
Ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης δημιουργεί τεράστιες απώλειες στις εισπράξεις άλλων εμμέσων φόρων και ειδικά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου