Το σημερινό Δ.Σ. του Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου αναμένεται να δώσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ημερών προωθώντας μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμη η τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. της τράπεζας που θα συνεδριάσει σήμερα θα αποφασίσει:
Α) Την υιοθέτηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου για την αποχώρηση 475 εργαζομένων, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του συνολικού προσωπικού,
Β) Την σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος και να εξασφαλιστεί το πράσινο φως από την τρόικα στο μεταβατικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Σημειώνεται ότι η τρόικα απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο για την διάσπαση του ΤΤ με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απαιτώντας ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Η τρόικα ζήτησε την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την μείωση του προσωπικού και την ουσιαστική μείωση των λειτουργικών δαπανών. Η τρόικα ζήτησε ουσιαστικές λύσεις και την εξέταση όλων των εναλλακτικών επιλογών ακόμα και την οριστική διάλυση και απόλυση των εργαζομένων.
Η διοίκηση του ΤΤ και η κυβέρνηση ελπίζουν ότι με την εθελούσια και την μείωση αποδοχών η τρόικα θα εγκρίνει το μεταβατικό επιχειρησιακό σχέδιο για την διάσπαση του ΤΤ. Έτσι αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το «υγιές» τμήμα της τράπεζας να περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμοδίων αρχών το «παλαιό» Τ.Τ. θα διαλυθεί, θα ανακληθεί η άδεια τραπεζικών εργασιών και ταυτόχρονα θα επανιδρυθεί το «νέο» Τ.Τ. στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού (δάνεια – καταθέσεις), το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και οι δραστηριότητες της τράπεζας. Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού του Τ.Τ., καθώς και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων θα παραμείνουν στο «κακό» κομμάτι του Τ.Τ. που θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.  πηγηmatrix24.gr