Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Παπανδρέου «πυροβολεί» Καραμανλή, Μπαρόζο, Προβόπουλο! «Τα ήξεραν όλα για το έλλειμμα…»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, όπου μίλησε για τη διακυβέρνησή του, για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και για τους λόγους που η χώρα έφτασε στα… βράχια, αλλά και για την Κεντροαριστερά.

«Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι η χώρα πήγαινε στα βράχια καθώς ως Πρωθυπουργός κατηγορήθηκε και για το “λεφτά υπάρχουν”, αλλά και για το ότι στη συνέχεια πέρασε ένα διάστημα 5-6 μηνών μέχρι να αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης.
Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι πόροι, όσοι είναι που υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που πρέπει να συνεχιστεί, να μην σταματήσει, να επεκταθεί παντού στα νοσοκομεία και αλλού. Έφερε στο ελληνικό Δημόσιο και δεν είχε κόστος για να το κάνουμε, καθόλου, με ένα λογισμικό -το κάναμε στο υπουργείο Εργασίας- 2,5 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή κόψαμε κατά 2,5 δισ. το κόστος των φαρμάκων. Πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο; Είναι κάτι παραπάνω σήμερα από τα 2,5 δισ. δηλαδή ένας ολόκληρος ΕΝΦΙΑ κερδήθηκε. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Και υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου: «Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αν συνεχίζαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πράγματι τα λεφτά θα πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Εκεί είναι το “λεφτά υπάρχουν”. Και υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλά άλλα παραδείγματα με τη Διαύγεια… Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω Διαύγειας μείωσε το κόστος καθαρισμού από 2 εκατ. το χρόνο στις 600 χιλιάδες κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, τα λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα σωστό λειτουργικό κράτος. Αυτά έλεγα προεκλογικά. Είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος και σήμερα».
Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών συνέχισε, σημειώνοντας: «Σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, ήμασταν προ εκπλήξεων όταν αναλάβαμε και το τονίζω αυτό. Ευθύνη έχει η κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαμε άγνοια. Δεν το έκανε βεβαίως ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ. Και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες που φτάσαμε στο σημείο όπου φτάσαμε. Δηλαδή αντί του 3% έλλειμμα στο 15,6% το οποίο τελικά φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Αν είχαν προειδοποιήσει δημόσια -όχι σε μυστικές συναντήσεις, ο κ. Μπαρόζο ή όποιος από το ΔΝΤ είχε την ευθύνη- την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση το 2008, που μας αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα ότι τα ήξερε, αν είχαν αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, θα είχαν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα και να μην φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές».
Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς και αν μπορούν να παραμεριστούν οι προσωπικοί εγωισμοί για να υπάρξει ξανά ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς, όπως ήταν για πολλές δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε:
«Θεωρώ, πρώτα απ’ όλα, ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, έχοντας και μια εμπειρία πέρα από τη δική μας την εσωτερική, την ελληνική, βλέπω ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και σε άλλες χώρες και υπάρχουν δυνατότητες μιας συνένωσης πάνω όμως σε αρχές και πρόγραμμα».
«Το τονίζω αυτό διότι νομίζω ότι προϋπόθεση για μια οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση -συζήτηση κάνουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας διάλογος και άτυπος και ουσιαστικός και δημόσιος και μέσα από τις επαφές που γίνονται- προϋπόθεση για μια συνένωση είναι πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Γιατί υπήρξαν αυτές οι διασπάσεις του χώρου, που ιστορικά έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χώρα και έχει προσφέρει πιστεύω πολλά, κι αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που βλέπουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου