Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Οι προκλήσεις της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με τανκς

Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία:
Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η ιστορία, στη γειτονική χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει δείξει οτι οι προκλήσεις τις δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με τανκς.
Ο βομβαρδισμός του τουρκικού Κοινοβουλίου από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, κατι που συνέβη για πρώτη φορά, έδειξε ξεκάθαρα τους στόχους αυτών που επεδίωξαν τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία οτι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της Τουρκίας κινήθηκαν σε πνεύμα εθνικής συναίνεσης και έδειξαν ενιαία και αποφασιστική στάση για την προάσπιση της δημοκρατίας.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο μετά την επίθεση με ελικόπτερο.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο μετά την επίθεση με ελικόπτερο.
Είναι κρίσιμο να δοθεί συνέχεια σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, ούτως ώστε να εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση. Ταυτόχρονα να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εμπεδωθεί η ισχύς του νόμου, της δικαιοσύνης – και όχι ο νόμος του ισχυρού ή του όχλου – και να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την τύχη όσων σχεδίασαν το πραξικόπημα.
Για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα έχει μεγάλη σημασία μία σταθερή Τουρκία, που ειναι προσηλωμένη στη Δημοκρατία με σεβασμό στους θεσμούς της. Πόσο μάλλον, την περίοδο αυτή, όπου ο πόλεμος στη Συρία έχει δημιουργήσει μία κλιμακούμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου