Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

H καλύτερη απόδραση για του Αγίου Πνεύματος: στο πανηγύρι του Άη Συμιού με το Discover Messolonghi

epi-ai-symios1Η καλύτερη απόδραση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί ένα ταξίδι στην παράδοση και την ελληνική ιστορία, στο πανηγύρι του ΄Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι Ένα πανηγύρι με έντονο ιστορικό, θρησκευτικό και συμβολικό  χαρακτήρα που αποτελεί σημείο αναφοράς στα λιγοστά πλέον πανηγύρια της Ελλάδας. Γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, μια τον χειμώνα όπου έχει περισσότερο ατμόσφαιρα παρέας & μια το καλοκαίρι κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου η πομπή των epi-exodos-ai-symios2πανηγυριστών διασχίζει ολόκληρη την πόλη υπό τους ήχους του ζουρνά & του νταουλιού. Το πανηγύρι του ‘Αη-Συμιού έχει τις ρίζες του στην ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών το 1826, εις μνήμην όσων κατάφεραν να φτάσουν μετά την Έξοδο στο ομώνυμο μοναστήρι, που βρίσκεται στο βουνό Αράκυνθος.
Τα δρώμενα του πανηγυριού καθώς και ο υδροβιότοπος του Μεσολογγίου με την φημισμένη λιμνοθάλασσα συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για δραστηριότητες όπως η φωτογραφία.
Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των  επισκεπτών και των φωτογράφων, που έχουν αποτυπώσει το πνεύμα του πανηγυριού μεταξύ αυτών ο Boissonas, ο Κώστας Μπαλάφας, ο Νίκος Οικονομόπουλος κ.α.
epi-discover-messolonghi-logo
Παρασκευή 17/06   
Κατά την άφιξή σας στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου θα οδηγηθείτε στο ξενοδοχείο για να τακτοποιηθείτε στα δωμάτιά σας. Έπειτα, σας καλωσορίζουμε και σας ενημερώνουμε για την περιοχή και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού σας.

Αρχικά, μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων του προηγούμενου αιώνα και τα παλιά αρχοντικά.
Εν συνεχεία, μπορείτε να οδηγηθείτε στη λιμνοθάλασσα για να απολαύσετε την πανδαισία των χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος. Όταν σουρουπώσει, καταλήγουμε στο λιμάνι του Μεσολογγίου για ένα ελαφρύ δείπνο και να δροσιστούμε με τα κοκτέιλ με γεύση Μεσολογγίτικης φιλοξενίας που προσφέρουν τα bar- restaurant του.
Σάββατο 18/06
09:30 το πρωί ξεκινάμε με ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων, όπου όπου δεσπόζουν τα μνημεία των  ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826, όπως του Μάρκου Μπότσαρη epi-kipos-iroon3καθώς και φιλελλήνων όπως του Λόρδου Βύρωνα. Εν συνεχεία,  επισκεπτόμαστε τη δημοτική πινακοθήκη, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και κειμήλια της ιστορικής Εξόδου του 1826, αλλά και της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Επισκεπτόμαστε τα μουσεία-πρώην κατοικίες των πρωθυπουργών Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη και του ποιητή Κωστή Παλαμά. Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο μέσα από την παραδοσιακή ποτοποιία, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901.
Αποχαιρετώντας προσωρινά την πόλη, μπαίνουμε στους κόλπους της λιμνοθάλασσας  γνωρίζοντας τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα ιαματικά λουτρά της Αγίας Τριάδας ή στην ανανεωμένη ακτή του νησιού Τουρλίδας.
Μεσημεριανό φαγητό στο νησί της Τουρλίδας:
Το μενού περιλαμβάνει:
Starter
Γαύρο παστό μαριναρισμένο με σκόρδο και μαϊντανό/
 Μύδια αχνιστά με σάλτσα μουστάρδας.
Salad
Χωριάτικη σαλάτα
Main Course
Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 
Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.
Drink
2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο
Dessert
Επιδόρπιο ημέρας(φρούτα εποχής ή γλυκό)
Ξεκούραση στο ξενοδοχείο και ελεύθερο πρόγραμμα.
Στις 21:00 ξεκινούν τα προεόρτια του πανηγυριού με τη μάζωξη των παρεών στα διάφορα στέκια που έχουν ορίσει σε κεντρικά σημεία της πόλης. Χάρη στους αρχέγονους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού παρασυρόμαστε σε μια ατμόσφαιρα όπου το χρήμα και ο χρόνος δεν έχουν υπόσταση.
epi-panigyri-ai-symios34Γύρω στις 22:00 θα απολαύσουμε το βραδινό μας στην «καρδιά» του πανηγυριού, στα εστιατόρια της ψαραγοράς του Μεσολογγίου, μαζί με τους πανηγυριστές. Επιπλέον, θα θαυμάσουμε έναν χορό δρώμενο διαφορετικό από τους άλλους εν ονόματι «ο χορός του πεθαμένου».

Το μενού περιλαμβάνει:
Starter
Γαύρο παστό σε αλάτι λιμνοθάλασσας με μαϊντανό & σκόρδο/
Σαρδέλα στον φούρνο με ανθό άλατος της Λιμνοθάλασσας
Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
Salad
Χωριάτικη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής/
Σαλάτα εποχής
Main Course
Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 
Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.
Drink
2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο
Dessert
Επιδόρπιο ημέρας (φρούτα εποχής ή γλυκό)
Κυριακή 19/06
epi-plevronaΑπό τις 10:00 και όσο το πανηγύρι «ξεκουράζεται» σας προτείνουμε μια εκδρομή με λεωφορείο στον οικισμό του Αγ. Θωμά, όπου διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση οι Ρωμαϊκές Θέρμες. Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στην αρχαία πόλη της Πλευρώνας του 3ου αιώνα π.Χ., λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μεσολόγγι. Παρατηρούμε τα Κυκλώπεια τείχη, το αρχαίο θέατρο, την δεξαμενή, την αγορά και άλλα ευρήματα. Θαυμάζουμε την πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα και κατεβαίνουμε να γνωρίσουμε το Αιτωλικό, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ευρώπης, που συνδέεται με δύο γέφυρες με την ηπειρωτική Αιτωλία.
Στο νησί φιλοξενείται και το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στην χαρακτική τέχνη στην Ευρώπη, “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη”. Αφού περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια του Αιτωλικού, καταλήγουμε στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού για να απολαύσουμε αυθεντικές γαστρονομικές γεύσεις.
Το μενού περιλαμβάνει:
Starter
Λίγδα παστή(μικρή τσιπούρα)/
Χέλι από τη λιμνοθάλασσα ψητό στα κάρβουνα
Salad
Χωριάτικη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής/
Σαλάτα εποχής
Main Course
Φρέσκο ψάρι εποχής από την λιμνοθάλασσα (τσιπούρα-λαβράκι-κέφαλος πετάλι)/ 
Κρέας της επιλογής σας στην σχάρα συνοδευόμενο από φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα.
Drink
2 ποτήρια κρασί ή 1 ποτήρι Ούζο
Dessert
Επιδόρπιο ημέρας(φρούτα εποχής ή γλυκό)
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και προετοιμασία για το πανηγύρι του ΄Αη-Συμιού.
epi-exodites-ai-simiosΣτις 19:30 στην μητρόπολη του Αγίου Σπυρίδωνα λαμβάνει χώρα η ευλογία των αρματωμένων και των καβαλαραίων, που συνθέτουν την πομπή μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Μεσολογγίου έως τον Κήπο των Ηρώων και από εκεί προς το ιστορικό μοναστήρι του ‘Αη-Συμιού. Η έναρξη της πομπής σηματοδοτείται από την παραλαβή της σημαίας των «Εξοδιτών».
Μετά την πομπή μεταφερόμαστε στην καρδιά του πανηγυριού, στο μοναστήρι του Αη-Συμιού. Παρέες από «αρματωμένους» epi-zournasκαι «καβαλαραίους» γίνονται ένα με τους ήχους του ζουρνά & του νταουλιού χαρίζοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη χορό & τραγούδι.
Δευτέρα 20/06
Στις 09:30 κάνουμε check out από το ξενοδοχείο.
Στις 10:00 κατευθυνόμαστε ξανά προς το μοναστήρι του ΄Αη Συμιού για την επιμνημόσυνη δέηση των πεσόντων της Εξόδου και τις βαπτίσεις των Ρομά, όπου οι πανηγυριστές γίνονται ανάδοχοι από παιδιά των Ρομά, που στηρίζουν με την μουσική τους το πανηγύρι.
Κατά τις 11:30 έχουμε τις επιλογή της περιήγησης με παραδοσιακά πριάρια στην λιμνοθάλασσα με προορισμό τα νησιά Τουρλίδα – Βασιλάδι – Άγιος Σώστης –Φάρος & επιστροφή Τουρλίδα.
Στην συνέχεια μας περιμένει παραδοσιακό γεύμα στην πελάδα του Διβαριού του Συνεταιρισμού Ψαράδων της Κλείσοβας (2 ώρες).epi-limnothalassa1
Το μενού περιλαμβάνει:
Ορεκτικά
Θαλασσινοί μεζέδες παραγωγής των ψαράδων
Γαύρος παστός
Χέλι στα κάρβουνα
Σαλάτα
 Ντομάτα – Αγγούρι
Κυρίως Πιάτο
Φρέσκο ψάρι εποχής από τη λιμνοθάλασσας
Ποτό
½ Kg Κρασί ή 1 καραφάκι Ούζο
Το απόγευμα υποδεχόμαστε τους πανηγυριστές που επιστρέφουν από το μοναστήρι στην πόλη και καταλήγουν μέσω πομπής στα στέκια τους, όπου συνεχίζουν το γλέντι και την ρίψη αμέτρητων χαρτονομισμάτων του ενός δολαρίου, υπό τον ήχο της «ζυγιάς».
epi-kostos-discover-mesolonghi
Παρατηρήσεις:
  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση εκδρομής 15 άτομα.
  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ” άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.
  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):
GR8901104120000041200184228 NATIONAL BANK OF GREECE
dis1111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου