Εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, διαπίστωσαν οι Γερμανοί βουλευτές. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ, στην σημερινή συνεδρίαση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση όταν η κατάσταση ξεκαθαρίσει. 
"Αύριο το EWG θα επιβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα έκλεισαν"
Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι "αύριο, και τυπικά, το Euroworking Group, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης".

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα παρέμεναν δύο ανοιχτά θέματα για την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom και για την νομική κάλυψη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή σύνοδο του EWG στο Ελσίνκι, όπου θα φανεί αν θα βρεθεί λύση. 

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα ο Επίτροπος Moscovici επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή η εκταμίευση δόσης την άλλη εβδομάδα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι εκτός απροόπτου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί η επικύρωση των αποφάσεων από τουλάχιστον 5 κοινοβούλια της ευρωζώνης. Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, την ίδια ημέρα ή μια ημέρα αργότερα στις 17 Ιουνίου, θα συνέλθει το ΔΣ του ESM υπό τον κ. Dijsselbloem για να εγκρίνει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Το μπρος – πίσω της γερμανικής Βουλής 
Αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμά του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέβαλε σήμερα την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα. "Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.
"Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα" πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.
Όπως είχε αναφέρει από νωρίς σήμερα το Capital.gr, απομένουν δύο "ουρές" που είχε προαναγγελθεί από την ελληνική πλευρά ότι απαιτούν  περισσότερο χρόνο (η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την DT για την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η νομική κάλυψη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ) και επιχειρείται να λήξουν έως την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που που υπολογίζεται προς το παρόν στις 16-17 Ιουνίου. http://www.capital.gr/story/3132129