Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Παπανδρέου: «Δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας με ΣΥΡΙΖΑ- Με το καπέλο του αριστερού κάνουν δεξιές πρακτικές» ΒΙΝΤΕΟ



Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην τηλεόραση του «Αχελώου» και στον δημοσιογράφο Παντελή Κούτσικο παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος στην πόλη.


Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον κ. Κούτσικο για όλα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, για το ΠΑΣΟΚ, τη διακυβέρνησή του το 2009-11, τα σχέδια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, καθώς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΚΙΝΗΜΑ δεν κατέβηκε στις εκλογές και ότι ορισμένα στελέχη αποχώρησαν από το κόμμα είπε πως «δεν είχαμε χρόνο, ήταν αιφνιδιαστικές οι εκλογές, όμως οι ιδέες δεν χάθηκαν, ανεξάρτητα από το αν στελέχη έφυγαν από εδώ και από εκεί. Σαφώς ήταν μια αδυναμία να έχουμε μια παρουσία, για πρακτικούς λόγους, όμως εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να αναδειχθούν οι ιδέες μας».
Για το πως κρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Παπανδρέου έψεξε την κυβέρνηση, όπως και εκείνη των Σαμαρά-Βενιζέλου, παλιότερα, λέγοντας πως «οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας ως αντιπολίτευση δώσανε ψεύτικη εικόνα στον ελληνικό λαό, αντί να στηρίξουν τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης, που προσπαθούσε για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα με το μνημόνιο, όπως έκαναν στην Κύπρο και στην Ιρλανδία».
Παράλληλα, για το πελατειακό κράτος, υποστήριξε πως «είναι δημιούργημα της Δεξιάς και πριν τη χούντα ακόμη. Η Δεξιά ήθελε δεμένο τον ψηφοφόρο για να του κλέβει τη ψήφο». Σε εκείνο το σημείο πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει πως και το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια λάθη, ωστόσο όπως είπε έκανε και πολλές μεγάλες αλλαγές.
Αξιοσημείωτη η τοποθέτησή του για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε πως «κάνει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές με τη Δεξιά, όσον αφορά στο πελατειακό κράτος». «Με το καπέλο του αριστερού κάνει δεξιές πρακτικές», σχολίασε αιχμηρά ο κ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ κλήθηκε να απαντήσει και στα σενάρια περί συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει προοπτική προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική πορεία του κ. Τσίπρα, με ενδιαφέρει ο τόπος. Έχω κάνει την πιο σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Εγώ αυτό που είπα είναι να μην αποκλείσουμε τον κόσμο, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο ίδιος.
«Ωστόσο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε οι προοδευτικές δυνάμεις είναι να καθίσουμε εμείς να βάλουμε τους όρους, το πρόγραμμα και το πολιτικό πλαίσιο», σημείωσε στη συνέχεια.
Για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του σε σύγκριση με εκείνες της κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα Τσίπρα, είπε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έκανε αντιμεταρρυθμίσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο στην Παιδεία, που είχε ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία. «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είχαν πρόγραμμα», ήταν η χαρακτηριστικά φράση του.
«Η διακυβέρνηση Παπανδρέου 2009 είχε πρόγραμμα και αυτό φάνηκε από τις μεταρρυθμίσεις, που έκανε η χώρα, μεταρρυθμίσεις, που έχουν μείνει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ίδιος και υπερασπίστηκε τη στελέχωση των των Γενικών Γραμματειών υπουργείων μέσω OpenGov. «Θα μπορούσα να είχα βάλει τους φίλους μου», τόνισε με νόημα, για να συμπληρώσει πως «η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τη λογική του 4-2-1 της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου».

Εξάλλου, αποδόμησε την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα, ασκώντας κριτική στον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη και αντιπαρέβαλε τη διαπραγμάτευση της δικής του κυβέρνησης, «που ήταν πιο σκληρή», αλλά όπως είπε ο ίδιος δεν το διαφήμισε ούτε έκανε τον «καμπόσο».
Για το διάλογο και την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, είπε πως «δεν έχει γίνει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μια συνάντηση που ελπίζω να γίνει. Μπορούμε να βρεθούμε και να φτιάξουμε ένα πλαίσιο; Πρέπει να προσπαθήσουμε για αυτό…» και διευκρίνισε για το αν θα ήθελε να ηγηθεί ενός νέου σχήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς πως «δεν είναι στόχος μου κάποιος θώκος».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου