Σάββατο 9 Απριλίου 2016

To KINHMA «καρφώνει» την ΕΣΗΕΑ! «Μεσαιωνικές αντιλήψεις και πρακτικές»

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει δημοσιογράφους από μέλη της Ένωσης, λόγω της στάσης τους στο δημοψήφισμα εξέδωσε το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

‘[Εδώ και πολύ καιρό, έχουμε επισημάνει το αρνητικό και επικίνδυνο φορτίο που φέρνουν μαζί τους οι άγονες αντιπαραθέσεις, οι ακραίες απόψεις και ο διχασμός στην Ελληνική κοινωνία. Αρνητικό και επικίνδυνο φορτίο, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες βλάβες για τους Έλληνες, για τη χώρα», αναφέρει αρχικά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίζει: «Η επικράτηση του φανατισμού και των πάσης φύσεως σκοπιμοτήτων, ως αποτέλεσμα και των αδιέξοδων απόψεων και μύθων που κυριάρχησαν την περίοδο της κρίσης, είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση φαινομένων που θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργία των θεσμών και επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία».
«Αυτά τα φαινόμενα δεν περιορίζονται στο πλαίσιο των επιλογών και των αποφάσεων κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων, αλλά αφορούν και τη λειτουργία συλλογικών εκφράσεων και θεσμικών οργάνων που πρώτιστο καθήκον τους είναι να αναδεικνύουν και να στιγματίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Πρόσφατο παράδειγμα, η απόφαση των Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το οποίο επιβάλει ποινές, ακόμη και διαγραφές, σε δημοσιογράφους, για τη στάση που τήρησαν την περίοδο του Δημοψηφίσματος», επισημαίνει το ΚΙΝΗΜΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δεν είναι στις προθέσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ να συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια άγονη και αδιέξοδη συζήτηση, ούτε και να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες που λειτουργούν «απαξιωτικά» για ένα τέτοιο, μείζονος σημασίας, γεγονός.
Είναι όμως, χρέος μας, όπως και χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές ή κομματικές τους επιλογές, να καταδικάσουμε κάθε φαινόμενο που αποτελεί ύβρι για τη Δημοκρατία – με την αυτονόητη επισήμανση, ότι αυτό θα πρέπει να είναι το χρέος μας, ακόμη και αν η απόφαση αφορούσε την ακριβώς αντίθετη στάση εκ μέρους δημοσιογράφων.
Η συζήτηση περί του ποια μέλη του πειθαρχικού οργάνου ψήφισαν υπέρ ή κατά, όπως και περί της κομματικής ή άλλης προέλευσής τους, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει, είναι ακόμη περισσότερη βλάβη και να επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία στη Δημοκρατία.
Εξάλλου, η επικράτηση μιας τέτοιας αντίληψης, όχι μόνο περιορίζει την ένταση και τη σημασία του γεγονότος, αλλά εν δυνάμει μπορεί να λειτουργήσει ως μέσον που θα αποδώσει και μόνον, σε κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες την υπόθεση.
Αν κάτι πρέπει να μείνει, από όλη αυτήν την απαράδεκτη και επιβλαβή υπόθεση, που αξιώνει και την ενεργό αντίστασης μας, είναι η ανάγκη να κόψουμε αυτήν την δυστυχώς ανθεκτική κλωστή, που ενώνει διαφορετικές κοινωνικές, επαγγελματικές, επιστημονικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποδομούν την κοινωνική μας συγκρότηση και συνοχή, επιφέρουν βαρύτατα πλήγματα στην αναγκαία συλλογική μας δράση και εν τέλει, στο αξιακό υπόβαθρο της Δημοκρατίας.
Το μόνο που προσφέρουν, είναι άγονες αντιπαραθέσεις και διχασμούς, που προοιωνίζονται μεσσιανικές αντιλήψεις και πρακτικές, επικράτηση του «δίκιου» του ισχυρού, και προετοιμάζουν το έδαφος για την δράση ανεξέλεγκτων συμφερόντων και κατεστημένων.
Θα το επιτρέψουν οι δημοσιογράφοι;
Η ευθύνη πάντως, των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου ενώπιον τέτοιων φαινομένων αυτήν την ώρα, είναι αυτονόητη και υποδεικνύει την αδήριτη ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που να βάζουν φραγμό σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές.
Αυτονόητη προπάντων, και εκ του ρόλου του, η ευθύνη του ιδίου του Πρωθυπουργού, του οποίου οι επιλογές, όπως και αυτή περί του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το δημοψήφισμα, αποτέλεσαν την πέτρα του σκανδάλου.
Απαιτείται και αίσθηση της ευθύνης και μεγαλοψυχία.
Αλλά πάνω απ” όλα, κατανόηση της αρχής, ότι Δημοκρατία α λα καρτ, δεν υπάρχει.
Αυτά, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να υπερασπιστεί το ΚΙΝΗΜΑ και η Σοσιαλιστική Διεθνής, διωκόμενους δημοσιογράφους, όπως χρειάστηκε πρόσφατα για τη γειτονική Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου