Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Παρέμβαση Σέργιου: «Γιατί το ΕΜΠΡΟΣ ανέστειλε την εκδοση και την κυκλοφορία του»

εμπρος



Με ανακοίνωση που απέστειλε στο npress.gr σήμερα το απόγευμα ο πρώην εκδότης της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της έκδοσης και κυκλοφορίας του.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του ιδιοκτήτη του σήματος της εφημερίδας, για την οποία αναφέραμε σχετικά σε σημερινό δημοσίευμά μας.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Γεράσιμου Σέργιου:
Όπως, πλέον, όλη η Ναύπακτος γνωρίζει, το φύλλο του “ΕΜΠΡΟΣ” της Παρασκευής 25/3/2016, ήταν το τελευταίο που κυκλοφόρησε, τόσο στα περίπτερα της πόλης όσο και στις διευθύνσεις των συνδρομητών του.
Έκτοτε, διάφοροι καλοθελητές προέβαιναν σε κάθε πιθανή και απίθανη ερμηνεία του γεγονότος και διέσπειραν παντός είδους φήμες, για να επιδείξουν πως …γνωρίζουν τα πράγματα “από μέσα”!
Ποιά είναι η πραγματικότητα;
Το “ΕΜΠΡΟΣ”, από τις αρχές του 2001, που κυκλοφορούσε υπό τη διεύθυνση του κ. Γεράσιμου Σεργίου, διέγραψε μιά λαμπρή επιχειρηματικά πορεία, έδωσε δουλειά σε αρκετούς ντόπιους εργαζόμενους, έτυχε αναγνώρισης από τοπικά και εθνικά δημοσιογραφικά κέντρα για την άρτια έκδοσή του, απέσπασε δεκάδες επαίνους για την ποιότητά του, από συναδέλφους εκδότες και δημοσιογράφους του συνόλου του περιφερειακού Τύπου.
Η συνεργασία του με την τοπική κοινωνία αλλά και τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες ήταν άψογη ενώ η Δημοσιογραφική του Αποστολή, τόσο υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Τσούμα όσο και υπό αυτή του Γιάννη Ξύδη μετέπειτα, κατά κοινή ομολογία των χιλιάδων αναγνωστών του – και μόνο αυτών, κύριοι της παρούσας Δημοτικής Αρχής – εκτελέστηκε ομοίως άψογα!
Από το 2010 και έπειτα, όμως, τα πράγματα στην πατρίδα μας πήραν τη γνωστή καταστροφική πορεία, πράγμα που – προφανώς – δεν γινόταν να αφήσει ανεπηρρέαστο το χώρο του περιφερειακού Τύπου και, φυσικά, την εφημερίδα μας.
Η θέσπιση μιάς σειράς αδικαιολόγητων Τυποκτόνων νόμων (κατάργηση ατελειών και αντικατάστασή τους από δυσβάστακτα κόστη υπηρεσιών, κατάργηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων ισολογισμών Α.Ε., απολογισμών Ιδρυμάτων κ.λ.π.) ΔΗΘΕΝ κατ’ απαίτηση της τρόικας, ο εκμηδενισμός των διαφημιστικών εσόδων, η οικονομική εξαχρείωση του πληθυσμού και η συνακόλουθη κάθετη πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων, δημιούργησαν στις μικρές – κατά πλειοψηφία – εκδοτικές επιχειρήσεις ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στον αφανισμό και στο κλείσιμο, πολλών απ’ αυτές!
Το “ΕΜΠΡΟΣ” όμως, άντεχε!!!
Με στερήσεις, με αιματηρή οικονομία, στηριζόμενο αποκλειστικά από τους χιλιάδες αναγνώστες και συνδρομητές του, έδινε τον απεγνωσμένο αγώνα της επιβίωσης!
Τα τελευταία ένα – δύο χρόνια όμως, έφτασε αναπόφευκτα σε ένα κομβικό σημείο:
Το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς στα οικονομικά της εφημερίδας μας, ήταν τα έσοδα από τις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ δημοσιεύσεις ανακοινώσεων, προκηρύξεων και διακηρύξεων, του Δήμου Ναυπακτίας (κυρίως) και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας!
Τα έσοδα αυτά, νομιμότατα και χωρίς καμιά αμφισβήτηση, έφτασαν να αποτελούν τον μισό, σχεδόν, “τζίρο” της εφημερίδας μας!
Και σ’ αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο αναφοράς, σχεδίασε τον περασμένο Νοέμβρη να “χτυπήσει” η παρούσα Δημοτική Αρχή, την επιβίωση του “ΕΜΠΡΟΣ”!!!
Η εκδικητικότητα, η μικρότητα και η έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας που την χαρακτηρίζει, δεν μας συγχώρησε ποτέ τη θετική μας στάση προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν μας συγχώρησε ποτέ την αρνητική κριτική προς κάποιες – αποτυχημένες κατά γενική ομολογία – επιλογές του αντιδήμαρχου “πολιτισμού”, δεν μας συγχώρησε ποτέ την έλλειψη “αβανταδόρικης” προς αυτήν δημοσιογραφίας (περίπου μας την… απαίτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου)!
Υιοθετώντας πλήρως, λοιπόν, τις γνωστές ψευδέστατες, αναπόδεικτες και αήθεις καταγγελίες του …φίλτατου αντιδημάρχου “πολιτισμού” κ. Ιωάννη Ράπτη, απέκλεισε αυθαίρετα και παράνομα το “ΕΜΠΡΟΣ” από αυτές τις δημοσιεύσεις – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – στέλνοντάς τις για ενημέρωση σε εφημερίδες του …Μεσολογγίου και του …Αγρινίου!
Επί πέντε μήνες μας ενέπαιζαν με διαβεβαιώσεις, με …φιλικά χτυπηματάκια στην πλάτη, με πλήρη …αναγνώριση του δικαίου μας και …καταγγελία του αδίκου του κ. Ράπτη αλλά… ο αποκλεισμός, αποκλεισμός!
Επί πέντε μήνες το “ΕΜΠΡΟΣ” στερείτο νόμιμα έσοδα και αιμοραγούσε οικονομικά…
Επί πέντε μήνες έσερναν μιά προσχηματική, δήθεν έρευνα – καραγκιοζιλίκι, διατάσσοντας τους δημοτικούς υπαλλήλους: “οπουδήποτε αλλού οι δημοσιεύσεις αλλά όχι στο “ΕΜΠΡΟΣ”!!!
Επί πέντε μήνες κώφευαν στις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας να φερθούν δίκαια στην αγωνιζόμενη εφημερίδα μας και να μην την καταδικάσουν σε αφανισμό!
Πόσο πια να αντέξουμε τον εμπαιγμό;
Πόσο πια να εμπιστευτούμε πως, έστω και αργά, θα βρούν την εντιμότητα να μας αποδώσουν το αναμφισβήτητο δίκαιό μας;
Πόσο πια να περιμένουμε πως θα αναγνωρίσουν την αδικία και θα αποκαταστήσουν την τραγικά άδικα κηλιδωμένη τιμή και υπόληψή μας;
Ε, δεν αντέξαμε!!! Το “ΕΜΠΡΟΣ” έκλεισε, οι εργαζόμενοί του πέρασαν στην ανεργία, ο εκδότης του καταστράφηκε οικονομικά!
Δεν γίνεται όμως να μην ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες αναγνώστες μας που – ακόμα και σήμερα – μας δηλώνουν την υποστήριξή τους!
Δεν γίνεται να μην ευχαριστήσουμε τους – ελάχιστους, δυστυχώς – επιχειρηματίες και φορείς της πόλης μας, που ως και την τελευταία Παρασκευή μπορούσαν και εμπιστεύονταν την εφημερίδα μας για την προβολή των δραστηριοτήτων τους.
Δεν γίνεται να μην ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες συνδρομητές μας για την πίστη τους στην ορθότητα της άσκησης του Δημοσιογραφικού μας Καθήκοντος!
Το “ΕΜΠΡΟΣ” με τη γνωστή του έως τώρα φυσιογνωμία, μπορεί να έσβησε…
Οι αξίες όμως τις οποίες πρέσβευε και με τις οποίες λειτουργούσε, ελπίζουμε πως δεν θα σβήσουν ποτέ!

Ο ιδιοκτήτης της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μ.Ε.Π.Ε.
και εκδότης του “ΕΜΠΡΟΣ” Ναυπάκτου
Γεράσιμος Σέργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου