Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα πέθανε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου






Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες  τραγουδοποιούς και λαϊκούς τραγουδιστές του 20ου αιώνα.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου το 1922 στο Περιστέρι. Ο διάσημος τραγουδιστής ήταν το μικρότερο παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας.
Η αγάπη του για τη μουσική και το πάθος του για το τραγούδι φάνηκαν από νωρίς. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι σε ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας με μία κιθάρα, ενώ παράλληλα εργαζόταν και ως υδραυλικός.
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει το ρεμπέτικο τραγούδι όταν επισκέφθηκε ένα μαγαζί στο οποίο τραγουδούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Μανώλης Χιώτης και Στράτος Παγιουμτζής.
Μπήκε στην δισκογραφία το 1949 ως συνθέτης με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη.
Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Επίσημη αγαπημένη», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και πλήθος άλλων.
Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο, αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι σημάδεψαν την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη.
Τον Μάρτιο του 1961, η συναυλία των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, που διοργανώθηκε στο θέατρο «Κεντρικόν», ήταν το γεγονός της χρονιάς. Τα τραγούδια των δύο συνθετών ερμήνευσε η αφρόκρεμα του ελληνικού τραγουδιού, ενώ μπουζούκι έπαιξε ο δεξιοτέχνης Μανώλης Χιώτης. Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν μερικά μόνο από τα ονόματα που συμμετείχαν στη μεγάλη μουσική βραδιά. Όταν κλήθηκε στη σκηνή ο Μπιθικώτσης για να ερμηνεύσει το τραγούδι, «Στον άλλο κόσμο που θα πας», δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ερμηνεία του τραγουδιού, γιατί κατέρρευσε από το άγχος.
Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.
Ο Μπιθικώτσης ερμήνευσε τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Ακη Πάνου.
Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε στις 7 Απριλίου το 2005 στην Αθήνα.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


-Το 1947 εξορίστηκε στη Μακρόνησο.
-Τρεις μόλις μήνες μετά την επικράτηση της Δικτατορίας του 1967, στις 13 Ιουλίου 1967, ο Γ. Μπιθικώτσης μαζί με την Βίκυ Μοσχολιού, τραγούδησαν στο νυκτερινό κέντρο Δειλινά (Αθήνα), σε πρώτη δημόσια εκτέλεση, τον Ύμνο της 21ης Απριλίου, «Μέσα στ΄ Απρίλη τη γιορτή», (στίχοι Η. Καραμανέα και μουσική Α. Ρεμούνδου), σε εκδήλωση του τότε Ρ/Σ της ΥΕΝΕΔ υπό την καλλιτεχνική παρουσίαση του Γ. Οικονομίδη. Την συμμετοχή του Γ. Μπιθικώτση προσπάθησε ν΄ αποτρέψει ο Μ. Θεοδωράκης με προσωπική του επιστολή.
-Ο χαρακτηρισμός «σερ» που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή το στίχο τραγουδιού «μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα».
-Διεθνούς φήμης ονόματα υπήρξαν μεγάλοι θαυμαστές του και είχαν σπεύσει να τον ακούσουν στα κέντρα που τραγουδούσε όπως ο Αλέν Ντελόν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
-Ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς τον χαρακτήρισε ως τον τραγουδιστή «που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι τις συγκλονιστικότερες στιγμές του».
-Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ονόμασε τον γιο του Γρηγόρη  λέγοντας πως «θέλω, όταν πεθάνω, μετά την κηδεία, να επιστρέψει στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου