Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΚΙΝΗΜΑ Τομέας Προφυγικού-Μεταναστευτικού Οι εικόνες ντροπής συνεχίζονται

Screen Shot 2016-04-12 at 11.43.01 AMΑπό τον Τομέα Προσφυγικού – Μεταναστευτικού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
H κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά παραμένει ανησυχητικά στάσιμη εδώ και πάρα πολύ καιρό, χωρίς να είναι ευδιάκριτο κανένα σημάδι στον ορίζοντα, ότι θα βελτιωθεί, ότι θα αλλάξει. Εικόνες, όπως αυτές που παρακολουθούμε, αλλά γενικότερα συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη και τον Πειραιά, τύπου «ζούγκλα του Calais», είναι επιβλαβείς τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για την ίδια μας τη χώρα, όπως αυτές τουλάχιστον παρουσιάζονται από τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Η σύσταση συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ή διυπουργικών οργάνων, είναι τελικά απλά ένα εύσχημο επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης, που στην πράξη δείχνει, ότι δε φέρει αποτελέσματα, ούτε βεβαίως συνδράμει με θετικό πρόσημο στο προσφυγικό ζήτημα. Κάθε υπουργός φαίνεται να λειτουργεί αποσπασματικά, και δεν μπορεί να συντονιστεί με κανέναν. Βασική προϋπόθεση μετακίνησης των ανθρώπων από την Ειδομένη και τον Πειραιά είναι να έχουν πρωτίστως δημιουργηθεί αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί έως αυτή τη στιγμή. 
Καθώς το πρόβλημα λιμνάζει, παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ των προσφύγων, οδηγώντας τους και σε κινήσεις απελπισίας, όπως αυτή που παρακολουθήσαμε χθες στην Ειδομένη, υποκινούμενες είτε από τα δίκτυα διακινητών είτε από ομάδες που τους διοχετεύουν με κάκιστη, μη αξιόπιστη ενημέρωση. 
Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, πρέπει να επιλυθεί η κατάσταση μέσα από ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται εμφανώς στις δεσμεύσεις της Ελλάδας, όσον αφορά στη στέγαση των προσφύγων και στην κάλυψη των αναγκών τους, στην ενεργοποίηση του συστήματος ασύλου, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Τέλος το πρόσφατο επεισόδιο χρήσης βίας από δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ εναντίον προσφύγων που βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά του «φράχτη», είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τόσο τους πολίτες της, όσο και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου