Μια δυσάρεστη έκπληξη έχουν βιώσει τις τελευταίες ημέρες πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι εντός του 2015 προχώρησαν σε κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων διαπίστωσαν ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τους έχει χρεώσει τεκμήριο για το όχημα που έχουν ακινητοποιήσει.
Στην πράξη, έχουν χρεωθεί με τεκμαρτό εισόδημα για όλο το 2015 και όχι μόνο για τους μήνες στους οποίους το όχημα τους βρισκόταν σε κυκλοφορία. Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σχετικοί κωδικοί της φορολογικής δήλωσης είναι κλειδωμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο φορολογούμενος να προχωρήσει στις σχετικές διορθώσεις.
Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος προκειμένου να μην φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν του αναλογεί είναι να επισκεφθεί την εφορία του με τα αποδεικτικά της ακινησίας και να ζητήσει να διορθωθούν τα σχετικά ποσά. Το δίκαιο βέβαια είναι η σχετική διόρθωση της γκάφας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να γίνει από την ίδια χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.
Σπύρος Δημητρέλης