Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Διπλή νάρκη για την οικονομία τα ληξιπρόθεσμα...


Διπλή νάρκη στην πραγματική οικονομία συνιστά το μίγμα της εκτόξευσης των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, την ώρα που...
οι φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση.

Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του στα 6,059 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 5,47 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 2,755 δισ. ευρώ (έναντι 1,456 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο) εκ των οποίων τα 2,445 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αν στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προστεθεί και το συσσωρευμένο έως τα τέλη του περασμένου έτους, τότε ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 84,154 δισ. ευρώ, ποσό που έχει φτάσει να προσεγγίζει το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Η ανάλυση του συσσωρευμένου ληξιπρόθεσμου χρέους δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 84 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές παρελθόντων ετών από ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις και πτωχευμένες επιχειρήσεις. Αναλυτικά, το παλιό ληξιπρόθεσμο ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 8,066 δισ. ευρώ, ενώ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων φτάνει στα 12,379 δισ. ευρώ.

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα του πρώτου διμήνου του έτους, οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες. Εννιάμιση στα εκατό ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών κατάφερε να εισπράξει ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ή 262 εκατ. ευρώ στα 2,755 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,5%).

Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές του δημοσίου στενάζουν από το φέσι που τους έχει βάλει το δημόσιο. Από τα 5,401 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα 2,931 δισ. ευρώ είναι οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και το 1,092 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Νοσοκομεία. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Φεβρουάριο περιορίστηκαν στα 658 εκατ. ευρώ από 706 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου