Τρίτη 12 Απριλίου 2016

«Καμπανάκι» Πεταλωτή για Κεντροαριστερά! «Να τελειώνουμε- Κινδυνεύει να απαξιωθεί το εγχείρημα…»

Συνέντευξη εβδομαδιαία εφημερίδα των Τρικάλων «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» παραχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας για τις απαρχές της κρίσης στην χώρα, αλλά και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μετά και την ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης- Ποταμιού.

«Από τις επαφές μας με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη άρχισε να διαφαίνεται , τώρα πλέον που έχουν κυβερνήσει οι πάντες, ότι καλλιεργήθηκαν μύθοι. Σε αυτούς που πάτησαν για να γίνουν πρωθυπουργοί και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και συνεχίζει, λέγοντας πως «εύκολες λύσεις ποτέ δεν υπήρχαν, ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγές μεγάλες που μόνον από τον προοδευτικό χώρο μπορούν να προέλθουν, Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, επιμονή και δημόσια συζήτηση».
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, υποστηρίζει, πως «αυτή η ιστορία με την Κεντροαριστερά πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Κινδυνεύει να καταλήξει παραπολιτική από πολιτική υπόθεση, να απαξιωθεί μαζί με τους πρωταγωνιστές της». Αν συνεχίσει να σέρνεται αυτό το εγχείρημα και να υπακούει σε ισορροπίες προσωπικές, τότε θα αποδειχθεί ανειλικρινές και καθοριστικά αρνητικό για όσους επιλέξουν τέτοιες συμπεριφορές. Εμείς εμμένουμε σε άμεση συζήτηση , λέμε όχι φυσικά σε ανειλικρινείς και προειλημμένες αποφάσεις και αναμένουμε ανταπόκριση», αναφέρει ο κ. Πεταλωτής.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
– Σε μια χώρα υπό δοκιμασία εδώ και πολλά χρόνια και με την πλειονότητα των πολιτών της σε απελπισία και αδιέξοδο, τιι μπορεί να προσφέρει ο λόγος της σοσιαλδημοκρατίας; Εσείς τι μηνύματα αποκομίζετε από τις πολλές επαφές σας με τους πολίτες  σε διάφορες περιοχές της χώρας;
«Είναι αλήθεια ότι η αποκάλυψη της κρίσης το 2009 βρήκε απροετοίμαστους σχεδόν τους πάντες. Το πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία. Ίσως οι μόνοι που θα μπορούσαν να προβλέψουν την καταιγίδα θα ήταν όσοι από την κυβέρνηση Καραμανλή πλαστογραφούσαν τα στατιστικά στοιχεία, τα παγκοσμίως δυστυχώς γνωστά ως greek statistics, αφού το παρουσιαζόμενο έλλειμμα ως 3% απείχε υπερβολικά από το πραγματικό του 16%. Αυτοί λοιπόν γνώριζαν και απέκρυπταν. Οι συνέπειες της κρίσης που βιώνουν οι πολίτες εδώ και έξι χρόνια και η στόχευση όχι αυτών που δημιούργησαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της πενταετίας 2004- 2009 αλλά της κυβέρνησης  Παπανδρέου  και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της μη χρεωκοπίας της χώρας, δημιούργησε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον πολιτικό μας χώρο εν αντιθέσει με τη ΝΔ,  που και δημιούργησε ένα τεράστιο χρέος και λιποτάκτησε στα δύσκολα και σήμερα παρουσιάζεται δήθεν ως η εναλλακτική λύση. Για να αποκαλυφθεί η αλήθεια , για να σταματήσουν επιτέλους να λειτουργούν τα τεχνηέντως αποκομμένα από τις πραγματικές φράσεις του «λεφτά υπάρχουν» χωρίς τα πολλά «αν» που ακολουθούσαν, για να μας εμπιστευθεί ξανά ο κόσμος όντως χρειάζεται χρόνος, τρόπος και καθαρός λόγος. Από τις επαφές μας με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη άρχισε να διαφαίνεται , τώρα πλέον που έχουν κυβερνήσει οι πάντες, ότι καλλιεργήθηκαν μύθοι. Σε αυτούς που  πάτησαν για να γίνουν πρωθυπουργοί και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας. Άρχισε ήδη να εδραιώνεται η αντίληψη ότι εύκολες λύσεις ποτέ δεν υπήρχαν, ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγές μεγάλες που μόνον από τον προοδευτικό χώρο μπορούν να προέλθουν, Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, επιμονή και δημόσια συζήτηση».
– Στις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω δεν φαντάζει ως πολυτέλεια ο ατέρμονος διάλογος για την ενότητα του χώρου ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει βγει μπροστά και να προτείνει λύσεις ή καλύτερα να είναι η λύση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι;
«Συμφωνώ ότι αυτή η ιστορία με την «Κεντροαριστερά» πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Κινδυνεύει να καταλήξει παραπολιτική από πολιτική υπόθεση, να απαξιωθεί μαζί με τους πρωταγωνιστές της. Ο Γιώργος Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2014 είχε τονίσει την αναγκαιότητα πραγματικών πολιτικών συγκλίσεων. Στην ιδρυτική Διακήρυξη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ  αναφέρεται ρητά ότι στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης αυτών των συγκλίσεων στο χώρο μας και  διαρκώς δηλώνουμε ότι οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα και πολιτική ουσία στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει να σέρνεται αυτό το εγχείρημα και να υπακούει σε ισορροπίες προσωπικές, τότε θα αποδειχθεί ανειλικρινές και καθοριστικά αρνητικό για όσους επιλέξουν τέτοιες συμπεριφορές. Εμείς εμμένουμε σε άμεση συζήτηση , λέμε όχι φυσικά σε ανειλικρινείς και προειλημμένες αποφάσεις και αναμένουμε ανταπόκριση. Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα και μένει να αποδειχθεί ποιοί την διαθέτουν».
– Είναι γνωστό πως είσαστε κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και ασφαλώς γνωρίζετε και τα όσα έχουν ειπωθεί -και λέγονται ακόμη- για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Στο βαθμό που μπορείτε θα θέλαμε να μας πείτε πως σχολιάζει ο ίδιος όλα αυτά και κυρίως τα… χειρότερα!
«Λόγω της θητείας μου ως υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην πιο ταραγμένη περίοδο της μεταπολίτευσης βρέθηκα και βρίσκομαι όντως κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Χωρίς να προέρχομαι  ούτε από κομματικούς σωλήνες , χωρίς να ανήκω σε κανένα περιβάλλον,  βρέθηκα το 2009 στην πολύ σημαντική αυτή θέση. Και εκεί μεταξύ πολλών άλλων , έζησα και τον πρωτοφανή πολιτικό κανιβαλισμό που υπέστη. Όταν άλλοι πρώην πρωθυπουργοί ανεκδοτολογούν στη γαλαρία της Βουλής, φορτώνονται ακόμη και σήμερα όλα τα δεινά στον Παπανδρέου. Ακόμη και σήμερα. Και δεν εννοώ τους απλούς πολίτες στους οποίους μέσα στις άσχημες στιγμές που βιώνουν τους καλλιεργείται μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα της υπαιτιότητας. Μιλάω γι’αυτούς που θίχτηκαν από την κυβέρνησή μας και δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να το συγχωρήσουν. Πώς άραγε να ξεπεράσει κανείς ότι μέχρι το 2009 μισθοδοτούνταν από την ΕΡΤ με μισθούς 40.000, 25.000 15.000  ευρώ το μήνα κι εμείς βάλαμε πλαφόν τις 3.000 ? Πώς άραγε να συγχωρήσει κανείς ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση περιορίσαμε το τεράστιο πάρτι που γινόταν στις τεχνητές φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων?Πώς να γίνουν δεκτά η φορολόγηση στις offshore, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός Εισαγγελέας? Όλα αυτά πυροδοτούσαν διαστρέβλωση της αλήθειας και η τότε αντιπολίτευση την υιοθετούσε και την πριμοδοτούσε. Και έφεραν την λοιδορία και τον κανιβαλισμό Εν πάσι περιπτώσει όμως οι περισσότεροι από εμάςότι, με πρώτο τον Παπανδρέου, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κόστος να αναλαμβάνεις ευθύνες .Οι αντιδράσεις των πολιτών όταν είναι δικαιολογημένες λόγω της έκπτωσης της ποιότητας της ζωής τους είναι αυτονόητο να υπάρχουν .Όταν όμως χειραγωγούνται όπως έγινε σε εμάς είναι τραγικό για τους θεσμούς , τη Δημοκρατία και την ίδια την κοινωνία. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς πρωταγωνίστησαν και σε αυτό. Εν κατακλείδι ο σοβαρός πολιτικός αναλύει τις επιθέσεις που δέχεται με τέτοιο τρόπο και τις προσλαμβάνει ανάλογα με το από πού και για ποιό λόγο προέρχονται. Χωρίς φυσικά να παύει να είναι δύσκολη η συναισθηματική  διαχείριση τέτοιων συμπεριφορών».
– Που βρίσκεται το ζήτημα της συνάντησης Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου; Μήπως τα εμπόδια που βάζουν κάποιοι για να μην γίνει τελικά υπερισχύσουν;
«Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι ξεκάθαρος . Το ίδιο προσδοκούμε να αποδειχθεί και από τη άλλη πλευρά. Είναι σε εκκρεμότητα συνάντηση , την οποία και αναμένουμε. Προσωπικά πάντως προσπαθώ να αντιληφθώ τις διεργασίες με τις Επιτροπές που συμφώνησαν όπως διαβάζω η Δημ. Συμπαράταξη και το Ποτάμι, όταν μάλιστα ακόμη κι ο ίδιος ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκης, ένας σοβαρός  και ειλικρινής πολιτικός,  δήλωσε δημοσίως ότι «σε λίγο θα φθάσουμε να έχουμε περισσότερες σε αριθμό επιτροπές, κινήσεις και δίκτυα κι απ τους ίδιους μας τους ψηφοφόρους».
– Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει πως ούτως ή άλλως το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι παρών στις πολιτικές διεργασίες. Αν ο διάλογος για την ενοποίηση του χώρου δεν ευδοκιμήσει υπάρχουν αντοχές για αυτόνομη πορεία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών;
«Οι αντοχές μας είναι ανάλογες με την πεποίθηση της πολιτικής μας ύπαρξης και αυτή είναι δεδομένη. Ήδη μετά την οργανωτική μας ανασυγκρότηση το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ εργάζεται πυρετωδώς, η στελέχωση των τομέων του περιλαμβάνει  και πρόσωπα καταξιωμένα στο χώρο τους πρόθυμα να ενισχύσουν το ΚΙΝΗΜΑ, παράγουμε πολιτική , θέσεις και προτάσεις και οργανώνουμε συγκεντρώσεις που κοινοβουλευτικά κόμματα θα τις ζήλευαν. Μας ενδιαφέρει η πολιτική πρώτα για τη χώρα κι από εκεί πηγάζει η επιμονή μας».
– Μπορείτε να μας αιτιολογήσετε γιατί ο κ. Παπανδρέου επιμένει να προσκαλεί στον διάλογο για την κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Αυτό έχει εξηγηθεί  ήδη αρκούντως. Δεν μιλήσαμε ποτέ για συνεργασία όπως βρήκαν ευκαιρία κάποιοι, οι οποίοι βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στον κ. Μητσοτάκη να μας κατηγορήσουν. Και είναι ο Παπανδρέου και πολλοί από εμάς που υποστήκαμε πρώτοι απαράδεκτες και αισχρές συμπεριφορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό του Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο. Στο διάλογο θα μπορούσαν να κληθούν οι δυνάμεις του σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την εξουσία, πέραν όσων ανακάλυψαν εκεί παράθυρα εξουσίας και ήταν πολλοί, στηρίχθηκε και από προοδευτικούς πολίτες που δεν αναγνώριζαν την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ ιδίως κατά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν ταυτίστηκε με δεξιές πολιτικές. Πολλοί λοιπόν από αυτούς που απογοητεύονται πλέον καθημερινά και από τον ΣΥΡΙΖΑ με την μετάλλαξή του, ψάχνουν να βρούνε τρόπους προσέγγισης με το χώρο από τον οποίο προέρχονται. Και είναι πολίτες σκεπτόμενοι, σημαντικοί και σε ποιότητα και αριθμό.
Εξάλλου, όταν ο Τσίπρας εκλήθη πρόσφατα  από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εργασίες του χωρίς καμία αντίρρηση από κανένα συμμετέχον κόμμα , ή όταν το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται με την πρότασή του για κυβέρνηση από τη Βουλή αυτή με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ , αυτά είναι άραγε επιλογές υποδεέστερες της πρότασης Παπανδρέου; Απλώς υπάρχει εσκεμμένα άλλη επικοινωνιακή αντιμετώπιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου