Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Συγγενικά πρόσωπα του Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ...

Αντώνης ΣαμαράςΝέα ονόματα από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά, οι αποκαλύψεις εμπλέκουν το οικογενειακό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά και συγκεκριμένα τον πεθερό του αδελφού του και τη νύφη του.

Σύμφωνα...
με την εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Ιωάννης Παγίδας, πεθερός του αδελφού του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρου, είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι η Ευτυχία (Έτα) Παγίδα, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS και η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο είναι ο λόγος που δεν δημιουργήθηκαν υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στον εν λόγω λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοιχτεί στο κατάστημα της ελβετικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη, υπάρχουν ακόμα τα ονόματα «Νικόλαος παγίδας» και «Βασιλική - Ιλόνα Παγίδα» που είναι συγγενικά πρόσωπα του Ιωάννη Παγίδα.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, περιέχει στοιχεία για τραπεζικές κινήσεις μέχρι και το 2007.

Ερωτήματα

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτό που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για την υπόθεση, είναι ότι σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί πολλές φορές τόσο σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, όσο και στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θεόδωρος Δρίτσας είχαν δημοσιοποιήσει τότε πόρισμα γνώμη, καταγγέλλοντας μάλιστα τον -τότε πρόεδρο της επιτροπής- κ. Μαρκογιαννάκη ότι με μεθοδεύσεις είχε κλείσει την επιτροπή, απαγορεύοντας την περαιτέρω κλήση μαρτύρων που είχε ζητήσει να προσέλθουν ως ουσιώδεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει χαρακτηριστικό απόσπασμα που κάνει ειδική αναφορά στον κ. Παγίδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Οι  κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοίταξαν τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Στην αποκαλούμενη "λίστα Λαγκάρντ" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (...) πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου του σχετιζόμενου και με άλλα πρόσωπα της ΝΔ Ιωάννη Παγίδα».

Παρά τη συγκεκριμένη αναφορά που έγινε το καλοκαίρι του 2013, δεν υπήρξε ποτέ καμιά κινητοποίηση από τη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.  

Συνεπώς ανοίγεται μια σειρά θεμάτων για τις ενέργειες που έγιναν, κυρίως όμως αυτές που δεν έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά για τη διευρεύνηση της υπόθεσης.

Ένα χρόνο πριν...

...Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος -κατά πλειοψηφία- για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος για τη γνωστή υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το ειδικό δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός έκανε «λαθροχειρία», αφαιρώντας τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες), ωστόσο, το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει τη πολιτική του υπόσταση.

Ολ. Γεροβασίλη: «Οι αποκαλύψεις, διαδέχονται η μία την άλλη»

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της κυβερνητικής εκπροσώπου. «Και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος», δήλωσε Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Όπως ειδικότερα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη».

«Περιμένουμε, επιτέλους, από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση», πρόεσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου