Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Ελληνική πρόταση: Ο ΦΠΑ από 23% στο 24% και από 13% στο 14%

Ελληνική πρόταση: Ο ΦΠΑ από 23% στο 24% και από 13% στο 14%
Και αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 14% προβλέπει η ελληνική πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr. Η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα με τα οποία θα καλύψει το 1 δισ. από τα 1,8 δισ. επιπλέον έμμεσων φόρων που έχει αναλάβει, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία.
Ακόμη, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο υψηλός συντελεστής σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στο 24% από 23% ώστε να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, να καλυφθεί το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Επίσης συζητείται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%. Το σχέδιο οδηγεί σε αυξήσεις δεκάδων υπηρεσιών και προϊόντων.
Μεταξύ άλλων ακριβότερα θα γίνουν τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, σοκολάτες, κ.ά.) τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Ακόμη αυξήσεις θα υπάρξουν στον κλάδο μαζικής εστίασης και στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα.
Πάντως έπειτα από πολλά χρόνια αναπροσαρμογών στους συντελεστές ΦΠΑ προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνονται. Το 2015 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 14,4, δισ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν περί τα 13,6 δισ. ευρώ.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου