Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2016: Με γνώση και εμπειρία – «σπάει» το μονοπώλιο…

epi-agrotes«Σπάει» το μονοπώλιο – Η εταιρεία Καρβελάς ΑΒΕΕ αναλαμβάνει την διαδικασία με τις σωστές υπηρεσίες και την πληροφόρηση που απαιτείται να έχει ο παραγωγός – «για κάποιους οι δηλώσεις ΟΣΔΕ αποτέλεσαν την χρυσή αγελάδα»Μια κορυφαία διαδικασία για χιλιάδες αγρότες και δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα και ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Πρόκειται για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,  μια διαδικασία που απαιτεί επιστημονική γνώση και εμπειρία και που παράλληλα απαιτείται όποιος την αναλαμβάνει να παρέχει στον παραγωγό  τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Όλα τα παραπάνω τα εγγυάται η εταιρεία Καρβελάς ΑΒΕΕ που φέτος είναι από τους Φορείς που αναλαμβάνουν το συγκεκριμένο έργο «σπάζοντας» το ανεξήγητο μονοπώλιο που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η δήλωση ΟΣΔΕ είναι ο «καθρέφτης» του παραγωγού και η σωστή κατάρτιση της, δεν αφορά μόνον στη συνέχιση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και στην ένταξη του σε προγράμματα, δράσεις κλπ. Οπότε είναι αυτονόητη η σημασία της  ορθής συμπλήρωσης της μέσα από μια διαδικασία εμπιστοσύνης και υποστήριξης του αγρότη.
Στο «Γ» μίλησε ο Γιώργος Μέντζος, γεωπόνος της εταιρείας Καρβελάς ΑΒΕΕ. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ξεκινούν στις 15 Απριλίου. Υπάρχει επιβεβαίωση σχετικά με αυτό;
Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για αυτό. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρώτα θα πληρωθούν τα οριστικά δικαιώματα του 2015 και αμέσως μετά θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2016 και των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων. Πάντως η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων του 2015 αναμένεται εντός λίγων ημερών οπότε η πιθανή ημερομηνία μπορεί να είναι εντός του Απριλίου. Επίσης, το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής την 16η Μαΐου, ενώ μέχρι 10 Ιουνίου θα είναι η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις (με αντίστοιχη μείωση του ποσού της επιδότησης ανά ημέρα καθυστέρησης) Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (από την 10η Ιουνίου), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
koi-osde-karbelas
Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους Φορείς, θα υπάρξουν   κάποιες μικρές αλλαγές,  υποχρεωτικά πεδία, στη συμπλήρωση των δηλώσεων που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές όπως η συμπλήρωση του αριθμού ΑΤΑΚ  για τα αγροτεμάχια, η συμπλήρωση του κινητού και του email κάθε παραγωγού  στα πλαίσια της διάχυσης της πληροφορίας, η αναγραφή των ψεκαστικών μηχανημάτων και η δήλωση των στοιχείων  του προσώπου που χρησιμοποιεί για τους ψεκασμούς των καλλιεργειών του, αν δεν είναι ο ίδιος ο παραγωγός. Για όλα αυτά αναμένουμε την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καθοδηγήσουμε σωστά τους παραγωγούς μας.
Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι αγρότες;
Να έχουν συγκεντρώσει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν το φυτικό και το ζωικό τους κεφάλαιο. Συνοπτικά, για το φυτικό κεφάλαιο  να είναι στην κατοχή τους ενοικιαστήρια, τίτλοι κυριότητας , Ε9, τιμολόγια, ετικέτες σπόρων. Να υποδείξουν σωστά τα αγροτεμάχια, να δηλώσουν αν συμμετέχουν σε Μέτρα-Παράλληλες Δράσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το ζωικό κεφάλαιο, να έχουν παραθέσει τις μεταβολές στην κτηνιατρική βάση δεδομένων, τα ζώα να φέρουν σήμανση, να υπάρχουν τα έγγραφα για περιπτώσεις ανωτέρας βίας ζωικού κεφαλαίου, να έχουν κάνει ετήσια απογραφή αιγοπροβάτων. Να συνεργαστούν με τον καταχωρητή- σύμβουλο ώστε να δηλωθεί σωστά ο αριθμός των ζώων που θα διατηρήσουν μέχρι το τέλος του έτους  για να υπολογιστούν τα επιλέξιμα ζώα  έτσι ώστε να μην υπάρξουν ποινές μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να προσέξει ο παραγωγός είναι να δώσει  τα στοιχεία της εκμετάλλευσης του που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα  και μέσω αυτών να αποδεικνύεται ότι τηρούνται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης (Καν. 1306/13) που αφορούν τους ακόλουθους τομείς:
α) περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και καλή γεωργική κατάσταση των εκτάσεων·
β) δημόσια υγεία και υγεία των ζώων και των φυτών,
γ) καλή μεταχείριση των ζώων.
Από κει και πέρα η σωστή αποτύπωση των στοιχείων που μας δίνει ο  παραγωγός είναι δουλειά και υποχρέωση δικιά μας και εμείς
δεσμευόμαστε ότι αυτό θα το κάνουμε με υπευθυνότητα γιατί ο  παραγωγός για μας είναι τόσα χρόνια συνεργάτης, μέσα από αυτό
ζούμε αλλά και μέσα από εμάς αυτός αναπτύσσεται, επωφελούμενος ο  καθένας από τους δυο αυτό που του ανήκει χωρίς υπερβολές .

Φέτος για πρώτη φόρα στην περιοχή, υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τους υπόχρεους;
Με όσα έχω πει παραπάνω νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον η ενιαία δήλωση καλλιέργειας είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί επιστημονική γνώση και εμπειρία και πρέπει ο παραγωγός να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται , τονίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι μια απλή αίτηση ή μια απλή δήλωση, κάθε τι που δηλώνετε πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί υποχρεώσεις.
Τα λέω αυτά για να τονίσω ότι χρειάζεται ο παραγωγός σωστές υπηρεσίες , είναι φυσικό επακόλουθο ότι ο ανταγωνισμός όχι μόνο βοηθά να παρέχονται σωστές υπηρεσίες αλλά δίνει και το δικαίωμα στο παραγωγό να απευθύνεται εκεί που αυτός πιστεύει ότι θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Δεν μπορώ να κατανοήσω και είναι κάτι που λέω εδώ και χρόνια , ποια υποχρέωση ή κοινωνική ανάγκη επιβάλει την ύπαρξη του προηγούμενου  μονοπωλίου.
Και η υπηρεσία είναι προϊόν και πρέπει ο παραγωγός  να  μπορεί να το αγοράζει από εκεί που επιθυμεί , να το διαπραγματεύεται και να  εισπράττει το αποτέλεσμα της επιλογής του.
 
Όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στην τιμολόγηση των δηλώσεων με τους αγρότες να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, σε σχέση με τις «επίσημες» τιμές που έδινε η Gaia. Γιατί συνέβαινε αυτό και ποια θα είναι η τιμολόγηση από την εταιρεία σας;
Δυστυχώς όπως έχω αναφέρει και παραπάνω οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για κάποιους αποτέλεσαν  την χρυσή αγελάδα , και δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω

Είναι μια διαδικασία που απαιτεί τεχνογνωσία και πείρα. Πως θα επιλέξουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία οι αγρότες;
 Η δήλωση για τα δικαιώματα όπως συνηθίζεται να λέγεται , πλέον είναι η εικόνα  και οι υποχρεώσεις του παραγωγού .
Μέσα από αυτή θα μπορέσει να πάρει την επιδότηση του , να κάνει αναπτυξιακά προγράμματα (σχέδια βελτίωσης ,αγροτουρισμός), να γίνει νέος αγρότης , να μπει σε περιβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία ,  εξισωτική αποζημίωση) και κάτι καινούργιο:  Να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την εκμετάλλευση του .
Η εταιρεία ΚΑΡΒΕΛΑΣ   με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (Γεωπόνους , Τοπογράφους, Ζωοτέχνες , Οικονομολόγους )  οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την νέα ΚΑΠ και έχοντας εμπειρία στην διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων   , θα παρέχει την απαραίτητη  υποστήριξη ώστε ο παραγωγός να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όχι μόνο με την επιδότηση του άλλα και στην σωστή διαχείριση της εκμετάλλευσης του.
Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η εταιρεία ΚΑΡΒΕΛΑΣ είναι μια υγιής επιχείρηση η οποία εδώ και 25 χρόνια συνεχώς, με προϊόντα νέας τεχνολογίας επιδιώκει την εξέλιξη των κτηνοτρόφων και των παραγωγών.
Με την  νέα αυτή δραστηριότητα , για μας η δήλωση ΟΣΔΕ δεν είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει την οικονομική επιβίωση της επιχείρησης μας, προσαρμόζοντας το κόστος της αίτησης στις οικονομικές μας ανάγκες , αντίθετα μέσα από αυτή επιδιώκουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στον παραγωγό σωστή ενημέρωση   για την ορθή λειτουργία της εκμετάλλευσης του.
Από την εφημερίδα «Γεγονός»
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%cf%83%ce%b4%ce%b5-2016-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%bd%cf%8e%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1/#sthash.Qct0NPNU.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου