Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Αλέξης vs Γιώργος! Όταν ο Παπανδρέου στάθηκε στο πλευρό των Τούρκων φυλακισμένων δημοσιογράφων

Το φάουλ του Αλέξη Τσίπρα και η σιωπή του για τα την φίμωση του τύπου στην Τουρκία  έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις .  Η στάση του έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτήν πολλών ξένων ηγετών που έχουν επισκεφτεί επισήμως την Τουρκία αλλά δεν δίστασαν και έθεσαν τα ζητήματα δημοκρατίας.
Πριν λίγους μήνες (στις 20 Δεκεμβρίου του 2015) είχε σταθεί στο πλευρό των τότε φυλακισμένων δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ και ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο Έλληνας πολιτικός επισκέφθηκε μάλιστα τότε την εφημερίδα Τζουμχουριέτ.
Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεδομένου ότι προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση και ελέγχει την κυβέρνηση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης και Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής στο γραφείο της Άγκυρας, συνελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου για δημοσίευμα της εφημερίδας τους με φωτογραφίες (αλλά και βίντεο στην ηλεκτρονική έκδοση), όπου παρουσιαζόταν η μεταφορά όπλων και ομάδας τζιχαντιστών από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ σε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε δημοσιογράφους έξω από το κτήριο της εφημερίδας και είχε δηλώσει: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεδομένου ότι προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση και ελέγχει την κυβέρνηση. Ήρθα εδώ για να δείξω αλληλεγγύη, να συμβάλλω στον αγώνα για μια ανοιχτή κοινωνία. Αγωνίστηκα για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα μου, όταν ήμουν νέος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».
Τον Γιώργο Παπανδρέου συνόδευσε τότε στα γραφεία της Τζουμχουριέτ ο Umut Oran, αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο οποίος είναι βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) της Τουρκίας.
Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων δημιούργησε κατακραυγή εντός και εκτός Τουρκίας με διεθνή μέσα ενημέρωσης να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου