Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κίνημα Για την Ημέρα των Γυναικών

FeministMovement-e1277283736116
Η Παγκόσμια ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ορόσημο για τους αγώνες της, σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατριών υφαντουργίας, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί απλώς μία ημέρα γιορτής της γυναικείας  φύσης.
Τιμάμε και οφείλουμε πολλά σε όλες τις γυναίκες που μέχρι σήμερα  σήκωσαν τη γροθιά τους διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την συμμετοχή στα κοινά. Στο γυναικείο κίνημα  που υψώνει   μέχρι  και σήμερα  τη φωνή  του στην κοινωνική αποδοχή.
Στην Ελλάδα, με την Αλλαγή που ξεκίνησε το 1981, αποκαταστάθηκε    νομικά η ισότητα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σπάζοντας βαθιά ριζωμένα στερεότυπα, με τη δυναμική συμμετοχή του γυναικείου κινήματος, εισήγαγε  ρηξικέλευθες και εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο και έδωσε το έναυσμα και το βήμα σε αλλαγές για τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, η επανάσταση για την διεκδίκηση  των αυτονόητων είναι και πάλι ζητούμενο και υποχρέωσή μας.
Ο προοδευτικός χώρος οφείλει  να αναγνωρίσει στην πράξη τα δίκαια των γυναικών, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων (ας κάνουμε  και εναν απολογισμό οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι ασκούντες εξουσία  μέχρι τώρα), την δυσχερέστερη  θέση τους ακόμη και μέσα στην κρίση, την λιτότητα, τις μειονότητες, την προσφυγιά, την ευθύνη στην οικογένεια.
Να αντιληφθούμε ότι ίσως το βασικότερο σημείο «προοδευτισμού» είναι η θέση που επιφυλάσσουμε ως πολιτικές δυνάμεις  και ως κοινωνία στην γυναίκα.
Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου  έχουμε να επιδείξουμε πολλά σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό. Στη συμμετοχή  των γυναικών, στις αντιλήψεις μας και κυρίως στις πράξεις μας.
Αποτελεί βασικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας ο επαναπροσδιορισμός όλων μας, ανδρών και γυναικών στο θέμα αυτό.
Το οφείλουμε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην κοινωνία που ετοιμάζουμε για τις κόρες και τους γιούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου