Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές... απαιτούν οι δανειστές



Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές...
Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές απαιτούν οι δανειστές

...απαιτούν οι δανειστές...

Την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, με γενναίες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ζήτησαν οι...
επικεφαλής των δανειστών από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης τους, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εnikonomia.gr οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του κράτους με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι το 2016 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ και το 2018 το πλεόνασμα του κράτους να είναι 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα το κουαρτέτο εμφανίστηκε αρνητικό στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Οι δυο πλευρές άνοιξαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίζοντάς τα σε 4 βασικούς άξονες με τον υπουργό Εργασίας να αφήνει τελευταίο προς διαπραγμάτευση το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικουρικές συντάξεις.

Χάσμα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο πλευρές διαφωνούν σε όλες τις δομικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, ζητώντας μεγαλύτερη σύνδεση παροχών και εισφορών μέσω της εφαρμογής μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης, χαμηλότερη εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, κατάργηση όλων των βελτιωτικών παρεμβάσεων για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους.

Ακόμη οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα εισοδήματα των συνταξιούχων πριν από το 2002.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η συζήτηση με τους θεσμούς δομήθηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

- την αρχιτεκτονική συστήματος, το ύψος εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. “Ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών κι εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

- τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως δε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησαν να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στο σύστημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιοι καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές, θα λάβουν και μικρότερη Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη.

- τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή της "προσωπικής διαφοράς" από το 2018.

- τις επικουρικές συντάξεις. Όπως αποκάλυψε η «Realnews», οι δανειστές στο τελευταίο e-mail τους πριν την έλευση τους στην Αθήνας ζήτησαν να προστεθεί στο σχέδιο νόμου ο τρόπος κάλυψης των ελλειμμάτων σε περίπτωση αρνητικού ισοζυγίου στο ΕΤΕΑ.

Εκτός από τις μειώσεις στις επικουρικές, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις επικείμενες μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα δημοσίου, όσο και στο ανώτατο πλαφόν των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου