Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ψυχρό κλίμα στο παρασκήνιο μεταξύ «καραμανλικών» και ηγεσίας με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Μεγάλη συζήτηση πίσω από τις κουρτίνες της γαλάζιας εξουσίας για την αντικατάσταση Μεϊμαράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
ΝΔ: Ψυχρό κλίμα στο παρασκήνιο μεταξύ «καραμανλικών» και ηγεσίας με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου



  Ραβανός Αρης       
Ψυχρό κλίμα επικρατεί στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο μεταξύ των «καραμανλικών» και της νέας ηγεσίας του κόμματος με αφορμή την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η χθεσινή αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην Προέδρου της Βουλής, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση πίσω από τις κουρτίνες της γαλάζιας εξουσίας, αν και από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υποβαθμίζουν το θέμα.
Πολλοί «καραμανλικοί» έσπευσαν να αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με στελέχη της Ν.Δ., βουλευτές και δημοσιογράφους, ότι η αντικατάσταση αυτή του κ. Μεϊμαράκη από τον συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας, συνδέεται με το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, στενός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρείται «καραμανλικός».
Και μάλιστα, έλεγαν ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήταν διατεθειμένος, ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να «παίξει» στο έργο αποδόμησης του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση του επιτίθεται με σφοδρότητα και υιοθετεί πλήρως τις καταγγελίες της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη περί παρεμβάσεων στο έργο της.
Αν και δεν προσωποποιεί το ζήτημα η Ν.Δ. από τη στιγμή που ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εγείροντας συνολικά θέμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της δικαιοσύνης και στο σκεπτικό της υπάρχει και η αναφορά για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, φέρνει στο επίκεντρο τον κ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο ασκεί έντονη κριτική και ο «σαμαρικός» βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τη χθεσινή αίτηση της Ν.Δ. για να συγκληθεί η Επιτροπή, στην οποία αναφέρονται κατά την αξιωματική αντιπολίτευση παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη («βουτιά» στην επετηρίδα, επιλογές αρεστών στην κυβέρνηση ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αναφορά στη μήνυση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στον συνταγματολόγο Γ. Τσακυράκη, κ.α.) δεν την υπογράφει ο κ. Μεϊμαράκης, εν αντιθέσει με τους Γιάννη Τραγάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον κ. Αθανασίου και τον Κώστα Τζαβάρας.
Βέβαια, στη σκιά των σεναρίων για την ενόχληση των «καραμανλικών», υπάρχει η διαρροή ότι η αποστασιοποίηση του κ. Μεϊμαράκη δεν συνδέεται με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά με την απόφασή του να μην είναι πλέον μέλος της Επιτροπής για άλλους λόγους. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μέγκα, είπε ότι «ήταν επιθυμία του κ. Μεϊμαράκη να αντικατασταθεί» και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο κ. Βορίδης.
Για το θέμα των καταγγελιών της κυρίας Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη ο κ. Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς και τόνισε ότι «θα έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».
Ειδικά για τον κ. Παπαγγελόπουλο, αν και ερωτήθηκε για τους δεσμούς με τους «καραμανλικούς», ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τον κρίνει για τις σημερινές του πράξεις. «Δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή και θα κληθεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί αυτές οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές».
Στους κόλπους των «καραμανλικών» γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις παλαιότερες κινήσεις της κυρίας Τσατάνη, για την οποία υπενθυμίζουν ότι αυτή επέβαλλε την εξοντωτική, όπως την χαρακτηρίζουν, εγγύηση των 400.000 στον Γιάννη Αγγέλου, στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, είχε χειριστεί την υπόθεση της συμβολαιογράφου Κατερίνας Πελέκη, συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη για την ίδια υπόθεση, κ.α. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=783124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου