Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σκηνικό εμπλοκής...


Αδιέξοδο προκύπτει ήδη από το πρώτο ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, με τους δανειστές να...
εγείρουν σοβαρές ενστάσεις σε πληθώρα ζητημάτων, όπως οι εισφορές, το ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην ποσοτικοποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης προκύπτουν τέσσερα βασικά αγκάθια:

Οι δανειστές επιμένουν σε διασύνδεση εισφορών και παροχών και θεωρούν πως τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης είναι μεγάλο ποσό.
Ενστάσεις προβάλλονται και στο ασφαλιστικό αγροτών – ελευθέρων επαγγελματιών με τους δανειστές να τονίζουν πως το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
Πρόβλημα προκύπτει και με την ποσοτικοποίηση της ελληνικής πρότασης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δανειστές και κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στο ποσό που εξοικονομείται. «Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό, γιατί θα μας βγει κανένας παπάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος.
Εγείρεται θέμα με τις επικουρικές, θέμα το οποίο άλλωστε συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι τα εργασιακά έχουν πάει για τις διαπραγματεύσεις του Μαΐου, αναφέροντας ωστόσο πως οι δανειστές βάζουν θέμα ομαδικών απολύσεων.
Τα επόμενα ραντεβού

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές στις 17:30 θα τεθεί το φορολογικό , ενώ όπως είπε στο τέλος της σύσκεψης θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη αναβλήθηκε και η συνάντηση των θεσμών με τον Γιώργο Σταθάκη

Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντηση προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Για τα εργασιακά, την Πέμπτη θα διεξαχθεί συνάντηση του γενικού γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ν. Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν εκ νέου τον Γιώργο Κατρούγκαλο το Σάββατο στις 11:30.
Το ραντεβού με τον Τσακαλώτο

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή),Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είχαν μια πρώτη επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 17:00.
Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που εκκρεμούν, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου