Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κίνημα Η Σύνοδος μετέθεσε το προσφυγικό, χωρίς απαντήσεις

eu summit #refugeeΑπό τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γ. Πεταλωτή, έγινε η ακόλουθη δήλωση


Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής απέδειξε για άλλη μια φορά πως σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση γίνονται πολύ λίγα, πολύ αργά.
Τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες περνούν κάθε μέρα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και εγκλωβίζονται στη χώρα μας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να βρουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μεταθέτουν τις τελικές  αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο. 
Χωρίς να γίνεται σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, δέχτηκαν χωρίς διαμαρτυρία την μονομερή πρωτοβουλία για κλείσιμο των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.
Σχετικά με την Τουρκία, υπάρχει πλήρης ασάφεια σε ό,τι αφορά:- την παρακολούθηση και την υλοποίηση των τουρκικών δεσμεύσεων για επαναπροώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο έδαφος της,
– το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επαναπροωθήσει πρόσφυγες, κάτι που θα παραβίαζε τη Συνθήκη της Γενεύης,
– τα ανταλλάγματα που θα λάβει, με πιθανή την επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής της ένταξης.

Το μόνο σαφές, είναι πως αν η Τουρκία δεν επαναφέρει τις θεωρήσεις για όσους ταξιδεύουν από Αφρική και Ασία, οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη δεν πρόκειται να περιοριστούν. Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί παράλληλα με την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους προς την ΕΕ και την ζώνη Σέγκεν.
Θετικό βήμα για τη χώρα μας, η στήριξη, κατά τη Σύνοδο, της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση κονδυλίων έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας εντός οριων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει όμως να διατεθούν άμεσα και σωστά για να είναι ωφέλιμα. 
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η προσφυγική κρίση δεν θα μπορέσει να επιλυθεί αν δεν προχωρήσει άμεσα η ΕΕ στην υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ευρωπαϊκού ασύλου – καταγραφής και δίκαιου καταμερισμού των αιτούντων άσυλο. Απαιτείται και η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μέσω εκπαίδευσης, κατάρτισης, και προστασίας των δικαιωμάτων τους. 
Οι πρόσφυγες αύριο θα κληθούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας και της Μέσης Ανατολής καθώς και στην οικοδόμησης μιας λειτουργικής δημοκρατίας στον τόπο τους.
Επίσης, δεν θα μπορέσει να επιλυθεί το ζήτημα, αν δεν υπάρξει πιο αποτελεσματική βούληση από τη διεθνή κοινότητα και ολες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά σε αυτό τον στόχο.
Δυστυχώς δεν διαφαίνεται ακόμα καμία πρόοδος, σε κανένα επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου