Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Με πολλά στελέχη από τα Ιωάννινα η νέα πολιτική δομή του κινήματος

Μετά από έναν χρόνο παρουσίας και δράσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα και την εμπειρία από αυτήν την πορεία, διαπιστώνεται η ανάγκη αναδιάταξης της προσωρινής δομής του, με την οποία θα οδηγηθεί στο Προγραμματικό Συνέδριό του και στη συνέχεια στο Ιδρυτικό του Συνέδριο, όπου και θα αποφασιστούν συλλογικά όλα όσα αφορούν την πολιτική του ταυτότητα και τη δομή του.
Στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία, καλούμε μέλη και φίλους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και τη διαμόρφωση της καινοτόμας λειτουργίας και φυσιογνωμίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας.
Η νέα αυτή δομή αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα αλλά και έμπειρα στελέχη από όλη την Ελλάδα. Έντονη είναι η παρουσία μελών και φίλων του ΚΙΝΗΜΑτος από τα Γιάννενα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο ανώτατο όργανο που είναι η προσωρινή συντονιστική γραμματεία, συμμετέχει ο Βαβάτσικος Μάριος. Στους τομείς της Αυτοδιοίκησης μετέχουν ο περιφερειακός σύμβουλος Χατζηεφραιμίδης Μάκης και οι Δημοτικοί σύμβουλοι Τσουμάνης Φίλιππας και Γκέκας Κών/νος. Στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Πατεράκης Μάνος, Ενέργειας ο Καλαμπόκης Χρήστος. Πολιτικής Γης ο Τσάλεσης Βαγγέλης, στην Κοινωνική Μέριμνα η Γκέκα Βιργινία, στην Υγεία η Κάππου Ιωάννα και στην Δικαιοσύνη ο Καρακίτσος Θεόδωρος.

Η άποψη του Κινήματος για την κεντροαριστερά

Οι εξελίξεις, όλο και περισσότερο, επιβεβαιώνουν την ανάγκη μιας αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, που θα οδηγήσει σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης με βιώσιμες θέσεις εργασίας και την Ελλάδα παρούσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, με ουσιαστικό ρόλο και ισχυρή φωνή.
Μια πρόταση που θα αντιμετωπίζει ριζικά τα πλήγματα που έχουν δεχτεί οι κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και η Δημοκρατία – ορθώνοντας παράλληλα, μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, το λαϊκισμό, τη ξενοφοβία, το ρατσισμό. Το μίσος και ο διχασμός πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια συλλογική εθνική προσπάθεια.
Προσθέτως, τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας, εκπέμπουν μήνυμα εγρήγορσης και υποδεικνύουν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και σοβαρότητας.
Όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα καθορίσουν την πορεία μας για χρόνια. Γι” αυτό, δεν επιτρέπονται ερασιτεχνισμοί. Απαιτείται σχέδιο.
Αντιθέτως, όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με ευθύνη της κυβέρνησης, αντί να αντιμετωπίζονται με σχέδιο και αποφασιστικότητα, παραμένουν ενεργά, μεγεθύνονται και πληθαίνουν. Και μαζί, δοκιμάζονται ζητήματα που αφορούν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ίδια την λειτουργία της δημοκρατίας, στιγματίζοντας την αριστερά και την πρόοδο.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ευθύνες των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων μεγαλώνουν και ο βαθμός της ανταπόκρισής τους σε όλα τα ζωτικής σημασίας ζητήματα θα κρίνει και την ανταπόκρισή τους στην ευθύνη που έχουν έναντι της χώρας, του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.
Όμως, ενώ αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, εμφανίζονται άβουλες να συμβάλουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, με ρηξικέλευθο και αποφασιστικό τρόπο. Δείχνουν να είναι περισσότερο προσκολλημένες σε μια διαχειριστικού τύπου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα.
Απέχουν πολύ από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα και την ανάληψη ευθύνης που θα έπρεπε να παρουσιάζει η πολιτική τους δράση, όπως επιτάσσουν οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας. Όπως επιτάσσει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, που οφείλουμε να υπηρετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αντιθέτως, ο φόβος μπροστά στην ανάληψη πολιτικού κόστους, περισσεύει. Και, η επικοινωνία προτάσσεται έναντι της πολιτικής.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, έχουν επισημάνει από καιρού, την ανάγκη να καταστούν οι προοδευτικές δυνάμεις πρωτεργάτες της εθνικής προσπάθειας για να ανταποκριθούμε συλλογικά στο εθνικό διακύβευμα, που προσδιορίζεται από δύο στρατηγικούς στόχους. Την έξοδο της χώρας από την κρίση και την οριστική, εκ βάθρων αλλαγής της – με δικαιοσύνη και ισονομία, λογοδοσία και διαφάνεια
Το ένα χωρίς το άλλο, δεν μπορεί να υπάρχει.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την πραγματικότητα, πολλοί. Όπως και αυτός που αφορά τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου – και επιβεβαιώνει τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις που τις χωρίζουν.
Σε αυτό το περιβάλλον, φημολογίες, ανακολουθίες, διαρροές και σκιές, δεν έχουν θέση.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει από το 2014 επανειλημμένα αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικής συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Το ίδιο έπραξε και στη συνέχεια, ως Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου οι προτάσεις αυτές.
Τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε μια συνεχή συζήτηση επί του θέματος, αλλά χωρίς περιεχόμενο, χωρίς διακύβευμα, φοβική και απαξιωτική του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει ο προοδευτικός χώρος. Με στοχεύσεις που κατά κύριο λόγο παραπέμπουν σε «προοδευτικό» χώρο, συμπλήρωμα ή παρακολούθημα άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Στο πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατέθεσε εκ νέου την πρότασή του. Κάποιοι υπεκφεύγουν – την ώρα που απαιτείται καθαρός λόγος και καθαρή στάση.
Συνεργασίες και ενότητα του προοδευτικού χώρου, δεν μπορούν να επιτευχθούν με συνάθροισμα κουκιών. Απαιτείται καθαρή πολιτική πλατφόρμα, με θέσεις για τα διακυβεύματα της χώρας. Αυτή είναι η μόνη και η στέρεα βάση οποιασδήποτε σοβαρής συνεργασίας που θα ωφελήσει τον τόπο και τη δημοκρατία.
Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα αποστείλει την προσεχή εβδομάδα επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, με την οποία θα καλεί να συμμετάσχουν όλα τα προοδευτικά κόμματα σε έναν ανοιχτό διάλογο, γύρω από ένα τραπέζι, με παρόντες και συμμέτοχους όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Παράλληλα, το ΚΙΝΗΜΑ, επιθυμώντας να συμβάλει στη συμμετοχή των πολιτών – και των κομματικά αστέγων, σε έναν τέτοιο αδιαμεσολάβητο ανοιχτό διάλογο, θα δημιουργήσει μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να καταθέσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Όλο αυτό το υλικό θα είναι στη διάθεση και των κομμάτων ή κινήσεων που θα συμμετέχουν και των πολιτών, συνεχώς, χωρίς την παρέμβαση κανενός, παρά μόνον για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων από υβριστικούς σχολιασμούς.
Ο διάλογος αυτός, πρέπει να ξεκινά από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα ή προαποφασισμένες προϋποθέσεις, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αυτονομία όλων των συμμετεχόντων και με μοναδική επιδίωξη ένα πολιτικό πλαίσιο – συμφωνία, με βάση την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος. Όλα τα άλλα, έπονται και όλα θα προκύψουν από αυτόν τον ανοιχτό διάλογο. Και οι πολιτικές στοχεύσεις και οι διαδικασίες.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, θα συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις σε έναν τέτοιο διάλογο, έχοντας μοναδικό στρατηγικό στόχο και κριτήριο για την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος, να μπει οριστικό τέλος στο παρασιτικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα και να αλλάξει οριστικά η χώρα. Και μάλιστα, με προοδευτικό πρόσημο.
Αυτή θα είναι και η δέσμευσή μας έναντι των πολιτών, αλλά και ο μοναδικός κανόνας που θα κρίνει και την ανταπόκριση των προοδευτικών δυνάμεων έναντι του εθνικού διακυβεύματος που οφείλουν να φέρουν σε πέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου