Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μείωση και χαμηλών μισθών - συντάξεων με μείωση στο αφορολόγητο



Ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι που παίρνουν μισθό ή σύνταξη πάνω από τα 650 ευρώ θα δουν το μηνιαίο τους εισόδημα να μειώνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα που έβαλαν οι θεσμοί πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευση κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για μια πολύ δυσμενή εξέλιξη για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας μισθωτών και συνταξιούχων καθώς φαίνεται ότι πολύ δύσκολα πλέον η κυβέρνηση θα καταφέρει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για προστασία από τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη χθεσινή διαπραγμάτευσης η πρόταση των επικεφαλής των θεσμών για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φέρνει εισπρακτικό αποτέλεσμα περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 600 εκατομμυρίων που φέρνει η ελληνική πρόταση. Αυτή η αύξηση του εισπρακτικού αποτελέσματος προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατεβάζει τον εισοδηματικό πήχη των επιβαρύνσεων από τα 30.000 ευρώ που ήταν με την ελληνική πρόταση στα περίπου 8.000 ευρώ και πάνω που είναι με την πρόταση των θεσμών. Έτσι, εκτός από τα υψηλά και τα μεσαία εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις μεταφέρονται και στα χαμηλά.

Ειδικότερα, η πρόταση των θεσμών που παρουσιάστηκε χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 42.000 ευρώ, στα 1700-1800 ευρώ αλλά θα δίνεται σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

Με το υφιστάμενο σύστημα η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 21.000 ευρώ. Έτσι μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ. Στην πράξη αυτός ο τρόπος παροχής της έκπτωσης φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ. Με την πρόταση των θεσμών το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 9.550 στις 8.000 ευρώ ή και χαμηλότερα και έτσι οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από αυτό το όριο εισοδήματος και πάνω.

Με αυτή τη μείωση του αφορολόγητου ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 9.500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 330 ευρώ και έτσι μέσω της παρακράτησης φόρου θα δει από φέτος μείωση του καθαρού ποσού που παίρνει στην τσέπη του κατά περίπου 27,5 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες όσο αυξάνεται το εισόδημα καθώς θα γίνουν αλλαγές και στα υψηλότερα κλιμάκια εισοδήματος.

Ανώτατος συντελεστής

Η τρόικα με την πρότασή της βγάζει κίτρινη κάρτα και στην φορολογική πρόταση της κυβέρνησης για ανώτατο συντελεστή 50% πάνω από τα 60.000 ευρώ προτείνοντας έναν οριακά πιο ήπιο συντελεστή στο 47% ή 48%. Με αυτήν την παρέμβαση και την έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ μετριάζονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικές.

Εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πέρασε από τους θεσμούς η θέσπιση ανώτατου συντελεστή 10% και ο συντελεστής θα παραμείνει στο 8%. Με βάση τους υπολογισμούς που παρουσίασαν οι επικεφαλής των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για πολύ υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 100.000 ευρώ) θα ανέρχεται συνολικά στο 55% ή 56%. Ο συντελεστής αυτός προκύπτει από την άθροιση του ανώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας με τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεκαθαρίστηκε χθες ότι η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης παραμένει ανεξάρτητη καθώς και ότι θα διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα και εισόδημα από ενοίκια.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου