Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση για την έναρξη διαλόγου στην Κεντροαριστερά σχεδιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός, που προτίθεται να αποστείλει και σχετικές επιστολές σε αρχηγούς και παράγοντες του χώρου.







Παρέμβαση για την έναρξη διαλόγου στην Κεντροαριστερά σχεδιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός, που προτίθεται να αποστείλει και σχετικές επιστολές σε αρχηγούς και παράγοντες του χώρου. Τι επιδιώκει και πώς θα αντιδράσουν οι παλαιοί του σύντροφοι;
Σε δύσκολη άσκηση για όλους τους εμπλεκόμενους εξελίσονται οι διεργασίες για συνεννόηση και συνεργασία  ανάμεσα στα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα βήματα είναι αργά και καταγράφονται εσωκομματικές τριβές σχεδόν σε όλες τις πλευρές.
Από τη μία έχουμε την Φώφη Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να επιμένουν στο επίμονο φλέρτ με το Ποτάμι, έχοντας ως βασική εκτίμηση πως η υπόθεση συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα δεν μπορεί να έχει την πόρτα κλειστή στο Ποτάμι, πόσω μάλλον όταν αυτό μετρά έντεκα βουλευτές στη παρούσα Βουλή. Απευθύνουν  συνεχείς προτάσεις με τελευταία τον κοινό συντονισμό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων.
 Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται και αντιπροτείνει διάλογο στη βάση, μέσω της πρότασης για «Κοινοβουλίο του Κέντρου» την οποία και παρουσίασε στο πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού. Ηδη μάλιστα ομάδα στελεχών, υπό τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, έχει  ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να οργανώσει τον θεματικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος από την πλευρά του αναπτύσσει τη δική του τακτική διαμορφώνοντας με άρθρα, συνεντεύξεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει, κατά την άποψή του, να διέπει την συνεργασία όσων επιθυμούν να συμπορευτούν: άξονάς του το Προοδευτικό Κέντρο.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μειοψηφούσα αλλά δυναμική ομάδα στελέχων που εκφράστηκε δια του γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη, επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη να κρατήσει την αυτονομία και τα χαρακτηριστικά της και οτιδήποτε προκύψει να μην διαμορφωθεί με διαφορετικούς όρους.
Σε αυτό το σκηνικό ενεργοποιείται εσχάτως και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην Πρωθυπουργός και το ΚΙΔΗΣΟ δηλώνουν «παρόντες» και διεκδικούν και αυτοί να έχουν ουσιαστικό λόγο στις διεργασίες συνεργασίας στον ευρύτερο κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο.
Παρότι ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται συχνά στο εξωτερικό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κινητικότητα στο ΚΙΔΗΣΟ τόσο με την ανακοίνωση πυκνού οργανωτικού σχήματος όσο και με ανάληψη πρωτοβουλιών για να κινηθούν ταχύτερα οι συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Εγινε μάλιστα γνωστό πως ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να αποστείλει τις επόμενες μέρες επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, με τις οποίες θα τους καλεί να συμμετάσχουν – όλα τα  κόμματα, οι κινήσεις και προσωπικότητες – «σε έναν ανοιχτό διάλογο, γύρω από ένα τραπέζι».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Πεταλωτή «συνεργασίες και ενότητα του προοδευτικού χώρου, δεν μπορούν να επιτευχθούν με συνάθροισμα κουκιών. Απαιτείται καθαρή πολιτική πλατφόρμα, με θέσεις για τα διακυβεύματα της χώρας. Αυτή είναι η μόνη και η στέρεα βάση οποιασδήποτε σοβαρής συνεργασίας που θα ωφελήσει τον τόπο και τη δημοκρατία».
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι σαφές. Ο κ. Παπανδρέου και όσοι τον ακολουθούν δεν πρόκειται να παραλοπλιστούν και επιδιώκουν  να συμμετέχουν ισότιμα στις συζητήσεις για συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας.
Παράγοντες της Κεντροαριστεράς επισημαίνουν ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση του κ. Παπανδρέου περιπλέκει και μάλλον δεν απλοποιεί τα πράγματα
Η απήχηση βέβαια, που θα έχει η πρόταση του πρώην Πρωθυπουργού εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια που θα αποπνέει. Δηλαδή αν πράγματι θα αποσκοπεί στο να προκύψει κάτι ευρύτερο ή απλά θα πρόκειται για κίνηση τακτικής, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν δυνάμεις που έχουν διαχωρίσει τα ιματιά τους.
Αλλωστε ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει συνεχώς ότι δεν μπαίνει σε διάλογο κομματικών παζαριών και θεωρεί τη ώσμωση στην κοινωνία ως βασική συνθήκη που θα επιβάλει την σύμπραξη των δυνάμεων στο ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Και η κυρία Γεννηματά έχει καταστήσει σαφές ότι πρώτο στάδιο θα πρέπει να είναι η «ομοσπονδιοποίηση» και ύστερα η ενιαίοποίηση του χώρου. Για την ευόδωσή της πάντως ο πρώην Πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Σταύρο Θεοδωράκη ενώ  διατηρεί συχνή επαφή με την Φώφη Γεννηματά.
Στο ΚΙΔΗΣΟ πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τις ενέργειές της να αρχίσει η αξιολόγηση και τους  χειρισμούς της στο Προσφυγικό με την εμπλοκή εθνικών θεμάτων, δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι χειρισμοί βεβαίως που έγιναν τότε είναι άλλη συζήτηση.
Εκτιμούν ακόμη ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, η πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη δημιουργία νέου φορέα και του κ. Θεοδωράκη για Κοινοβούλιο του Κέντρου, κινούνται μεν παράλληλα, αλλά σύντομα θα φανούν και σημεία σύμπτωσής τους.
Ωστόσο παράγοντες της Κεντροαριστεράς επισημαίνουν ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση του κ. Παπανδρέου περιπλέκει και μάλλον δεν απλοποιεί τα πράγματα. Κατ’ αρχάς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να αναβιώσει η αντιπαλότητα με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος κάθε άλλο αδιάφορος είναι για τη μορφή και τη πολιτική ταυτότητα ενός ευρύτερου σχήματος. Το δείχνει εξάλλου.
Επιπλέον, δεν γνωρίζει κανείς τις διαθέσεις των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στην Κεντροαριστερά για τον πρώην Πρωθυπουργό. Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει τόσο μεγάλες συμπάθειες όσο όμως και αντιπάθειες στο πρόσωπό του.
Υστερα ελλοχεύει ο κίνδυνος η απόπειρα συννενόησης να πάρει τον χαρακτήρα δικαίωσης αντίρροπων τάσεων. Από τη μία του ίδιου του κ. Παπανδρέου που όπως φαίνεται την αισθάνεται. Από την άλλη του κ. Βενιζέλου που ευλόγως πιστεύει το ότι στο τέλος του 2014 φτάσαμε στη βρύση και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε τη στάμνα. Αλλά και υπολοίπων ενδιαφερομένων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι οποίοι μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το come back του κ. Παπανδρέου.
Του Μιχάλη Μιχαήλ για το protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου