Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Με (εκπρόθεσμη) τροπολογία «νομιμοποιούν» τους ξένους συμβούλους και τις αμοιβές τους

                      
Με (εκπρόθεσμη) τροπολογία «νομιμοποιούν» τους ξένους συμβούλους και τις αμοιβές τους


Στα ψιλά και με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την ώρα που η Ευρώπη φλέγεται η κυβέρνηση, επιχειρεί η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την παρουσία και την (αδρά) πληρωμή των ξένων συμβούλων! Ειδικότερα, σε σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα πρόκειται να εγκριθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία «τροποποιείται το άρθρο 5 του ν. 4350/2015 σχετικά με την απευθείας ανάθεση έργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι 3 μηνών σε εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους οριζόμενους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στα εξής κατά βάση σημεία:

-δυνατότητα απευθείας ανάθεσης αφορά πλέον στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι έργων
-διπλασιάζεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχετικών εμπειρογνωμόνων από τρεις μήνες σε έξι μήνες, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ανανέωσής τους,
-διευρύνεται το πλαίσιο των θεμάτων για τα οποία παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίας (π.χ. υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.»
Με άλλα λόγια, πλέον η κυβέρνηση ανοίγει την κάνουλα ώστε σύμβουλοι όπως ο Κιμ Γκλεν και ο Πέτερ Λεγκλέρ να πληρώνονται κανονικά, ενώ ήδη έχει εγκριθεί για τις …συμβουλές τους ένα κονδύλι της τάξης των 700.000 ευρώ. Παράλληλα, πλέον ο κ. Τσακαλώτος αλλά και το οικονομικό επιτελείο στο σύνολό του θα μπορεί, δίχως κανένα έλεγχο, να προσλάβει όποια εταιρεία επιθυμεί! Και ακόμα να ανανεώνει κατά το δοκούν τις πλουσιοπάροχες συμβάσεις τους.
Να σημειωθεί ότι στην σχετική έκθεση δεν αναφέρεται το κόστος για τον κρατικό κορβανά, παρά μονάχα σημειώνεται ότι ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Και ειδικότερα «από την αύξηση της διάρκειας των σχετικών συμβάσεων σε περίπτωση απασχόλησης εμπειρογνωμόνων για την αντιμετωπίσει που άπτονται των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης με τους οριζόμενους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και από τη διεύρυνση της  θεματολογίας για την οποία είναι δυνατή η προαναφερόμενη απασχόληση εμπειρογνωμόνων».
Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί την τροπολογία για τους ξένους συμβούλους.
«Η συγκεκριμένη τροπολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε στελέχη Υπουργείου Οικονομικών», είπε αρχικά ενώ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διότι τον... κατηγορούν! «Αυτοί οι οποίοι παίρνανε τους νόμους στα αγγλικά και τους μετέφραζαν, κατηγορούν εμάς γιατί χρειάζεται να συνεργαστούμε με ξένα στελέχη με πολύ μικρότερο κόστος», κατέληξε.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Το κείμενο της τροπολογίας αναλυτικά ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου