Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

«Κορδελάκια» οι κόκκινες γραμμές για ασφαλιστικό-εργασιακά;

kordelakia_06052015.jpg

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μετά την οποία κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. [tovima]
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
 
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group
 
Epikairo: Με αυτά τα "απαλά" λόγια της κοινής δήλωσης Γιούνκερ-Τσίπρα πλέον ανοίγει θέμα παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας και το ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της χώρας μας.
 
Σ' αυτή την ανακοίνωση δεν μπορεί κανείς να μην διαγνώσει μπόλικη ασάφεια και γενικολογία, αλλά και το μόνο το γεγονός ότι σε τόσο υψηλό και επίσημο επίπεδο πέφτουν στο τραπέζι δύο ζητήματα "ταμπού" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει κανείς προς τα που πάει το πράγμα.
 
Η επιτακτικότητα των στιγμών, στις οποίες οικειοθελώς οδηγήθηκε η κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα φέρουν μέτρα που ενδεχομένως δεν θα έρχονταν σε περίπτωση που είχε παρουσιαστεί σοβαρότερη και πιο έτοιμη στη διαπραγμάτευση. Τώρα και αφού άφησε να περάσει τόσος πολύτιμος χρόνος, ο συμβιβασμός θα είναι πιο επώδυνος σε σχέση μ' αυτόν που θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Και βεβαίως στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν αναφέρεται κουβέντα για ασφαλιστικό-εργασιακά.
 
Βέβαια αυτή η κοινή δήλωση φανερώνει και μια επιτακτική προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει συμφωνία, δίχως όμως να χρειαστεί να το πει στις συνιστώσες της ή τον Στρατούλη και τον Σκουρλέτη. Γι αυτό και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως θα εξειδικευτεί περισσότερο αυτή η δήλωση και ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα γίνουν. Πάντως αυτή η δήλωση είναι ένα μικρό βήμα για τη συμφωνία κι ένα μεγάλο βήμα για το τέλος της αυταπάτης (;) που μας έβαλε αυτή η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες..
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/9844-kordelakia-oi-kokkines-grammes-gia-asfalistiko-ergasiaka#sthash.FXb9p0Y2.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου