Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Όργιο ασυδοσίας σε ένα ανύπαρκτο κράτος: Παρά λίγο να καταλάβουν την Βουλή οι αντιεξουσιαστές (Φωτορεπορτάζ)

voulkata-thumb-large


Καταλήψεις σε πολλά σημεία της χώρας πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές ξεμπροστιάζοντας το ανύπαρκτο κράτος. 

Μέχρι τον περίβολο της Βουλής έφτασαν τα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε μια κίνηση αλληλεγγύης που προκάλεσε ένα μπαράζ καταλήψεων.
Από την είσοδο της Βασ. Σοφίας μπήκαν περίπου 30 άτομα και έφτασαν μέχρι την είσοδο στην οποία γίνονται οι δηλώσεις των πολιτικών και οι ανταποκρίσεις των ΜΜΕ.
Οι αντιεξουσιαστές άνοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προκάλεσαν την επέμβαση της αστυνομικής διμοιρίας η οποία βρίσκεται απέναντι απο την κεντρική είσοδο της Βουλής, επί της οδού Ακαδημίας. Η διμοιρία η οποία παραδοσιακά φρουρούσε τον χώρο της Βουλής και ήταν εγκατεστημένη επί της Βασ. Σοφίας, έχει απομακρυνθεί με πολιτική απόφαση.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 15 προσαγωγές, μεταφέροντας τους προσαχθέντες στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Ανάμεσά τους είναι και ένας απο τους γνωστότερους τύπους του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο οποίος έχει συλληφθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Σε μία δε περίπτωση είχει κατηγορηθεί για αρπαγή ασπίδων απο άνδρες των ΜΑΤ.



Λίγη ώρα αργότερα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του Πανούση, τονίζοντας: «Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο».
Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε την κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Πρωτοφανής η αντίδραση της Κωνσταντοπούλου
«Είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» ήταν η πρώτη αντίδραση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, όταν κλήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να σχολιάσει την είδηση της εισβολής ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και το κατά πόσον την ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη.
Η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην θεωρούν αυτονόητη την εύκολη πρόσβαση της ομάδας των αντιεξουσιαστών και τους επισήμανε ότι, εντός των επόμενων ωρών και όταν η ίδια θα έχει πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα, θα βγει επίσημη ανακοίνωση.
Μητσοτάκης: «Άθλια η εικόνα της Βουλής»«Άθλια η εικόνα της Βουλής. Αρκετά πια με τα γραμμάτια που πρέπει να εξαργυρώσει η Πρόεδρος στους γνωστούς αγνώστους που έχει υπερασπιστεί» έγραψε από την πλευρά του στο Twitter, σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος, ο πρώην υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΝΔ: Υπάρχει Κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;
Ότι δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή, κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σε δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, τονίζει ότι η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη και πως «η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή».
«Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», διερωτάται.
Η δήλωση του κ. Καραγκούνη:
«Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής.
Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».
Νωρίτερα έγινε κατάληψη και στη Θεσσαλονίκη αφού στο ΑΠΘ νεαροί σήκωσαν πανό με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου.









Μπαράζ καταλήψεων
Σε κατάληψη τελεί, από τις 7 σήμερα το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.
Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.
_20150401_101233_resized
Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο καθώς και τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην Πάτρα, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Συγκεκριμένα, οι νεαροί που κατέλαβαν το γραφείο του κ. Μιχελογιαννάκη στην πλατεία Κορνάρουν στο Ηράκλειο, ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Σε κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.
_ksanthi
Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου