Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Ξεσηκωμός» στην Αυτοδιοίκηση: Συνεδρίασε η Ε.Ε. της Περιφέρειας

po-katsifaras-ee-praxinomothetikou 
Κατά της δέσμευσης των διαθεσίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Εκτελεστική Επιτροπή – Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και για το μεταναστευτικό
Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καταδικάζει με κάθε τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τους διαθέσιμους πόρους των Περιφερειών και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μία ενέργεια που ουσιαστικά επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία και αναπτυξιακό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την οποία, εκτός από το ζήτημα των διαθεσίμων και τα όσα προκύπτουν με την κυβερνητική απόφαση που προβλέπει τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, συζητήθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεχίζει να είναι αντίθετη στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και όπως καταδίκαζε την απόφαση για τη διαθεσιμότητα, συνεχίζει να καταδικάζει ως αντιδημοκρατική και αυτή τη διαδικασία.
Η Περιφέρεια ως θεσμός β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ως στόχο τη διεύρυνση της ανάπτυξης. Οι συνέπειες από την απώλεια των πόρων θα είναι μεγάλες για την ανάπτυξη του τόπου μας, για τις θέσεις εργασίας, αλλά και γενικότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Σύσσωμη, με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, τάσσεται κατά της απώλειας των πόρων.
Παράλληλα, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, αυτό που τονίστηκε είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το κράτος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο να περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και χώρους που να διαθέτει το κράτος και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επισημάνθηκε πως για το θέμα δεν έχουν ρωτηθεί καν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως τόνισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τις υπηρεσίες μας, αλλά και με πόρους, εφόσον νομοθετικά καταστεί δυνατόν.
po-katsifaras-ee-praxinomothetiko1Κατά την Εκτελεστική Επιτροπή, επιπλέον, υπογραμμίστηκε πως δεν είναι δυνατόν την ώρα που ζητείται η συμβολή των Περιφερειών για το μεταναστευτικό ζήτημα, την ίδια ώρα με μία απόφασή της η κυβέρνηση επιβάλλει τη δέσμευση των πόρων και των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, ο Περιφερειάρχης αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και οι επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα αποφασιστούν αμέσως μετά τη λήξη συνεδρίασης της ΕΝΠΕ.
«Πήραμε ένα μεγάλο χρέος όταν αναλάβαμε το ‘τιμόνι’ και καταφέραμε με μεγάλο κόπο και νοικοκυρέψαμε την Περιφέρειά μας. Σήμερα η κυβέρνηση με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας δείχνει ότι τιμωρεί τον νοικοκύρη. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και έχουμε συμβάλλει και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη και προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Απ. Κατσιφάρα, οι: Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ιωάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου.
Παρέστησαν οι: Αναστασία Τογιοπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, Χρήστος Τζομάκας, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και Ηλίας Κρηνίδης, Διευθυντής Οικονομικού της ΠΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου