Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Χωρίς την υποχρεωτική εγγραφή, τα Επιμελητήρια κλείνουν»

        
epi-epimelitirio
Παναγιώτης Τσιχριτζής: “Αν καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή θα κλείσουμε” - “Το λιανικό εμπόριο έχει πάρει την κατιούσα” αναφέρει
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζητείται να μην εφαρμοστεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο από 1.1.2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια η οποία θα είναι προαιρετική. Στο σύνολό τους τα Επιμελητήρια καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με τις εισφορές των επιχειρήσεων – μελών τους που για το 85% των επιχειρήσεων είναι 50 ευρώ ετησίως. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Σ”, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, επισημαίνει τους κινδύνους που έχει μια ενδεχόμενη οριστική απόφαση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν γίνει αυτό, τότε θα κλείσουμε”.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ.Τσιχριτζής:
“Είναι γεγονός πως εκτός από τις αγγλοσαξωνικές χώρες όπου ο θεσμός των επιμελητηρίων είναι ιδιωτικού δικαίου, αλλά βρίσκονται σε θεσμικό επίπεδο, στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο τα επιμελητήρια είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και η εγγραφή σε αυτά είναι υποχρεωτική. Μάλιστα στην Γερμανία και την Γαλλία έχουν μεγάλη παρέμβαση στην επιχειρηματικότητα και δεν προχωρά τίποτα αν δεν υπάρχει η συναίνεση των επιμελητηρίων. Στην Γερμανία δεν υπάρχει επάγγελμα που να μπορεί να ασκηθεί αν δεν υπάρχει αδειοδότηση από το Επιμελητήριο. Στην Ελλάδα το 1992 έγινε μια “επανάσταση” στον θεσμό των επιμελητηρίων όπου κατέστη η εγγραφή υποχρεωτική, έτσι τα επιμελητήρια, με υπουργό τον κ.Ανδριανόπουλο που ήταν “προχωρημένος” για την εποχή του, μπόρεσαν από τότε μέχρι σήμερα και ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και να κάνουν παρεμβάσεις. Ο ΣΕΒ θέλοντας να εκπροσωπεί την ελληνική επιχειρηματικότητα προσπάθησε να “περάσει,” μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη, τις μνημονιακές υποχρεώσεις καθώς είπε στην Τρόικα πως “ανάχωμα στην επιχειρηματικότητα είναι η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια”, δηλαδή τα 50 ευρώ ετησίως του 85% των ατομικών επιχειρήσεων. Ούτε στον τελευταίο πολιτιστικό σύλλογο δεν υπάρχει συνδρομή 50 ευρώ ετησίως. Έχουμε υποχρέωση ένα ποσοστό συνδρομής που μας δίνουν τα μέλη μας να το δίνουμε στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, στην ΕΣΕΕ και στην ΓΕΣΕΒΕ. Υπολογίστε γύρω στα 40.000 ευρώ από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας πηγαίνει σε αυτές τις οργανώσεις. Επομένως καταλαβαίνετε από όλη την Ελλάδα τι ποσά μαζεύονται. Έτσι μπόρεσαν να “ανδρωθούν” οι οργανώσεις και να φτιάξουν ινστιτούτα, να προσλάβουν επιστήμονες και να έχουν παρέμβαση. Πως θα μείνουμε αν καταρρεύσει η ΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ; Θα μείνει ο ΣΕΒ μόνο, αυτό είναι το απλό και πονηρό σκεπτικό του ΣΕΒ. Έγινε μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση από αυτή. Παρά τις υποσχέσεις που εδόθησαν κατά καιρούς ότι αυτό θα αλλάξει αλλά και τις παρεμβάσεις από τα ευρωεπιμελητήρια, δεν μπόρεσε αυτό να αλλάξει, προς το παρόν, παρότι ο πρόεδρός τους είναι Γερμανός.”
epi-tsixritzisΣχετικά με σκέψεις μιας νέας φόρμας ύπαρξης, ο κ. Τσιχριτζής ανέφερε πως αν γίνει προαιρετική η συμμετοχή ανέφερε πως “Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε άλλες υποχρεώσεις όπως το ΤΕΒΕ θα σκεφτεί να πληρώσει το Επιμελητήριο. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης όταν εδώ και δύο χρόνια, που έχει καθιερωθεί ο θεσμός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, πληρώνουν τα επιμελητήρια για την ύπαρξή του, κάτι το οποίο ήταν υποχρέωση της πολιτείας. Όταν εισπράττουμε 10 ευρώ για τις βεβαιώσεις, τα 8 πάνε στο Υπουργείο και είναι τραγικό γιατί στους 10 υπαλλήλους του Επιμελητηρίου, οι 8.5 ασχολούνται με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την “Υπηρεσία μιας Στάσης”, προκειμένου να είναι αξιοπρεπής η διαδικασία. Καταλαβαίνετε το κόστος σε ανθρωποώρες και εξοπλισμό. Όλα τα πληρώσαμε εμείς και όχι το ελληνικό δημόσιο που ήταν δική του υποχρέωση. Αν γίνει αυτό θα κλείσουμε κάποια στιγμή όλοι γιατί όσα αποθεματικά και να έχει κάποιος, κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Τίθεται θέμα επιβίωσης. Έχουν ειπωθεί διάφορα σενάρια που θέλουν να δώσουν ΓΕΜΙ σε διάφορες εταιρείες. Δεν τους “βγήκε” μέχρι στιγμής”.
Η υποχρεωτική συνδρομή πλέον αντικαθίσταται με ανταποδοτικό τέλος που θα πηγαίνει υπέρ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας συμφωνεί πως “αυτό είναι σωστό. Στην Αγγλία για να διατηρηθεί μια εταιρεία LTD χρειάζεται 1000 λίρες ετησίως, αυτό δεν είναι συνδρομή; Οι συνδρομές αντικαθίστανται, σύμφωνα με την νομοθεσία που θα κατατεθεί. Θα είναι υποχρεωμένος ο κάθε επιχειρηματίας να ανανεώνει την ετήσια συνδρομή του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αν και δεν έχει ειπωθεί ποιο θα είναι το έσοδο για τα Επιμελητήρια και την Κεντρική Διοίκηση. Αν δεν γίνει αυτό άμεσα θα κλείσουμε, αναλόγως με τα αποθεματικά που έχουν μείνει και μετά το “κούρεμα” καθώς μετά το PSI τα αποθεματικά των επιμελητηρίων “κουρεύτηκαν” και όσα μείναν είναι σε ομόλογα του Δημοσίου, βάσει Νόμου, τα οποία δεν γνωρίζουμε ποιας αξίας είναι αυτή τη στιγμή αν ρευστοποιηθούν. Περιμένουμε τι θα γίνει με την νέα επιμελητηριακή νομοθεσία που προβλέπει και άλλα τα οποία είναι σοβαρά.”
Σχετικά με ενδεχόμενη μείωση στο ποσό που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις ο κ.Τσιχριτζής δήλωσε ότι “θα είναι ενιαίο σύμφωνα με πληροφορίες καθώς μέχρι τώρα το κάθε Επιμελητήριο αποφάσιζε την συνδρομή, στις ατομικές επιχειρήσεις ήταν 45-50 ευρώ, στις ανώνυμες εταιρείες έχουμε δύο κλάσεις, αυτές που είναι μέχρι 300.000 ευρώ ίδια κεφάλαια και οι πολύ μεγάλες που είχαν άλλη συνδρομή. Άλλο μια ατομική επιχείρηση με ελάχιστα έγγραφα, ακόμα και για την ίδρυσή της, σε σχέση με μια Α.Ε ή ΕΠΕ”
Σχετικά με την επιχειρηματικότητα στην Αιτωλοακαρνανία ανέφερε: “Αν δεν έχουμε χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Δεν αντιλέγω πως κάποια μακροοικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί από καλά έως εξαιρετικά, βέβαια εις βάρος του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του υπολοίπου πληθυσμού της Ελλάδας. Το θέμα είναι η πραγματική οικονομία που δεν “περπατάει” και δεν πρόκειται αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, καθώς ανάπτυξη χωρίς “πηγές” δεν υπάρχει. O μέσος όρος στην Ελλάδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων με τον πληθυσμό είναι 1/11. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1/17, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσουν ακόμα 200.000 επιχειρήσεις. Αν η πολιτική εξακολουθεί να είναι προς αυτή την κατεύθυνση τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αν γίνει αυτό και κλείσουν οι επιχειρήσεις τότε, αφού πολλές από αυτές είναι οικογενειακές, θα μείνουν 4 άτομα άνεργα, κατά μέσο όρο. Που θα απορροφηθούν όλοι αυτοί; Δεν έχουμε τις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Φτώχεια, δυστυχία, ανεργία τι θα γίνει ; Η γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς υπάρχουν κλάδοι και κλάδοι, κάποιοι πάνε πολύ καλά και το λιανικό εμπόριο έχει πάρει την κατιούσα. Δεν υπάρχουν χρήματα για κατανάλωση, διότι λόγω της φοροεπιδρομής ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει “εξαντληθεί οικονομικά”. Όσοι θα μπορούσαν να ξοδέψουν είναι επιφυλακτικοί καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Το θλιβερό είναι πως 8/10 επιχειρήσεις που ανοίγουν όχι μόνο στο Νομό αλλά και αλλού είναι καφετέριες, σνακ μπαρ, σουβλατζίδικα. Τέτοιου τύπου επιχειρήσεις είναι θνησιγενείς, δεν θα φέρουν ανάπτυξη. Η παραγωγική επένδυση με προστιθέμενη αξία θα φέρει ανάπτυξη όπως και η αγροτική παραγωγή. Το 85% της εισφοράς του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, προέρχεται από το εμπόριο και σημαίνει πως δεν είμαστε καλά καθώς όταν μειώνεται η παραγωγή και αυξάνεται το εμπόριο, τότε έχουμε προβλήματα. Όταν εισάγεις προϊόντα χωρίς να παράγεις τότε που είναι η προστιθέμενη αξία;
To μήνυμα που θέλω να στείλω είναι δουλειά και παραγωγή, το είχα ξαναπεί και το 2008, πριν την οικονομική κρίση καθώς κάπου ξεφύγαμε”.
Άλκης Αποστολόπουλος – εφημερίδα «Συνείδηση»
Τι λέει ο Γιακουμάτος για την επιμελητηριακή νομοθεσία
Για το ίδιο θέμα, μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ο υφυπουργός παρουσίαζε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου της επιμελητηριακής νομοθεσίας.



Ο κ. Γιακουμάτος παρέδωσε το σχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και του ζήτησε εντός οκταημέρου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε μετά τη σχετική επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου