Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Xαράτσι και τιμές κιλοβατώρας «τελείωσαν» τα φωτοβολταϊκά

        
epi-fwtoboltaika
 Πλήρης η απογοήτευση στον κλάδο που όπως ξαφνικά αναπτύχθηκε με σημαντικές μάλιστα προοπτικές, τώρα «θανατώνεται» με τα παράλογα χαράτσια και την τεράστια μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας για τους νέους επενδυτές Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών γνώρισε τα τελευταία χρόνια, μια πρωτοφανή «έκρηξη» στην Ελλάδα, που προσέδωσε σημαντικός προοπτικές στον κλάδο, οδήγησε νέους ανθρώπους – επιστήμονες σε επενδύσεις και έδωσε πολλές θέσεις εργασίας, με την ελπίδα ότι οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν και οι θέσεις εργασίας θα μείνουν και θα αυξηθούν. Δυστυχώς όμως μερικά χρόνια μετά, η προσγείωση είναι ανώμαλη για όσους είχαν προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον
Όπως σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου: «Καιρό τώρα ακούγαμε δια στόματος προμηθευτών, εγκαταστατών, εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ (το όνομα μας μάρανε) και γενικά ανθρώπων του επαγγέλματος ότι επίκειται φορολόγηση-κούρεμα-χαράτσι στα φωτοβολταϊκά.
Όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε αλλά παράλληλα γίναμε μάρτυρες μιας εξοντωτικής απόφασης από το ΥΠΕΚΑ την 10η Μαΐου 2013, που στην ουσία έβαλε τέλος σε ένα κλάδο που όχι μόνο έδωσε δουλειά σε χιλιάδες μηχανικών και τεχνητών αλλά έδινε και την δυνατότητα ενός έξτρα εισοδήματος σε κόσμο που το είχε ανάγκη.»
Όπως είναι γνωστό, τελικά  και μετά από σχετική υπουργική απόφαση η τιμή των νεοεισερχόμενων Φ/Β εγκαταστάσεων σε στέγες καθώς και Φ/Β πάρκων καθορίστηκε αυθαίρετα στα 0,125 ?/kWh , «παγώνοντας»  οριστικά τον κλάδο. Γιατί , όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο «Γεγονός»  άτομα που εμπλέκονται στον χώρο, «… πλέον η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου θα γίνεται σε 7-8 χρόνια και στο κράτος που ζούμε κανείς δεν ρισκάρει για τόσο χρονικό διάστημα τα χρήματα του. Θα έπρεπε από την αρχή να είχε καθοριστεί μια πιο εύλογη τιμή, και όχι 0.50? και 0.55? ανά κιλοβατώρα και να ήταν σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα ανά Σύμβαση και να μην έχει το χαρακτήρα του μεγάλου και εύκολου χρήματος χωρίς κόπο, αλλά να γίνει με γνώμονα το κοινό συμφέρον.»
Έτσι, με αυτές τις παλινωδίες, τις εξωφρενικά υψηλές τιμές που αυθαίρετα δόθηκαν στην αρχή, και την τεράστια πτώση τους, σε συνάρτηση με την φορολόγηση, η επένδυση καθίσταται ασύμφορη.
«Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κόσμο να επενδύσει στην ενέργεια γιατί είναι κρίμα μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια και αιολικό δυναμικό να μην είναι αυτάρκης αλλά να κάνει  »εισαγωγές» ενέργειας από τα Σκόπια και άλλες Βαλκανικές χώρες ή να παράγει ενέργεια από μη ανανεώσιμες πηγές(π.χ. λιγνίτης) που είναι παράλληλα ρυπογόνες.», λένε ακόμη οι άνθρωποι του κλάδου που αυτό το διάστημα ζουν μέσα στην αγωνία, βλέποντας πως διακυβεύονται σημαντικές επενδύσεις αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε έναν τομέα που σαφώς, εξαιτίας των χαρακτηριστικών και των απαιτήσεων του, είχε πολύ σημαντικές προοπτικές στην Αιτωλοακαρνανία.
Από την εφημερίδα «Γεγονός»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου