Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Το Ted, ο Γιώργος Παπανδρέου, το Εδιμβούργο και οι «αληθινοί δημοκράτες»...





Ο αναγνώστης του blog Βασίλης Ε. μου έστειλε την παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστολή και σας την παραθέτω:

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρόσφατα ο ...
πρώτος Έλληνας πολιτικός που προσκλήθηκε από το παγκοσμίου κύρους TED -μια διεθνής οργάνωση που φιλοξενεί και παρουσιάζει σειρά διαλέξεων ανά τον κόσμο για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν - προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει τον Ιούνιο, στο Εδιμβούργο.

Πρόκειται για μια τιμητική...


...από κάθε άποψη πρόσκληση, όχι μόνο για τον εκάστοτε προσκεκλημένο αλλά και για την χώρα προέλευσής του καθώς οι σειρές διαλέξεων του TED, θεωρούνται παγκοσμίως ιδιαίτερα σημαντικές κι ενδεχομένως καθοριστικές για την παραγωγή των ιδεών ανά τον κόσμο . Για τον λόγο αυτό, μαγνητοσκοπούνται και διατίθενται ελεύθερα από το www.ted.com, υποτιτλισμένες σε περισσότερες από συνολικά 70 διαφορετικές γλώσσες από εθελοντές μεταφραστές.

Η δημοσιοποίηση της συμμετοχής του Γιώργου Παπανδρέου στη σειρά των διαλέξεων του Εδιμβούργου, συνέπεσε χρονικά με τον θάνατο του Βιντέλα, αλλά και με την νέα φασιστική πρόκληση εκ μέρους της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Θα περίμενε κανείς, και πολύ περισσότερο κάθε δημοκράτης πολίτης, μέρες που είναι, να υπάρξει παραδειγματική καταδίκη των όποιων φασιστικών, ναζιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων μίσους και βίας, από όπου και αν προέρχονται, σε οποιαδήποτε γωνία της γης.

Καταδίκη έμπρακτη - όχι στα λόγια. Στην πράξη.
Μάταια, όμως.

Όχι μόνο γιατί η απόφαση του Προεδρείου της Βουλής σχετικά με την στάση των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, δεν συνοδεύτηκε από μια συγνώμη για ύβρεις που ακούστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν στην ίδια αίθουσα, αυτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από κοινοβουλευτικούς άνδρες που σήμερα υφίσταται ό,τι οι ίδιοι έκαναν, αλλά και γιατί, κάποιοι που αυτοαποκαλούνται δημοκράτες και δρουν στο πλαίσιο μιας ομάδας υπό τον τίτλο "Real Democracy Now Edinburgh [GR]", εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζουν "persona non grata" τον Γιώργο Παπανδρέου στο Εδιμβούργο και εκδηλώνουν την απόφαση τους να συγκεντρώσουν υπογραφές προκειμένου να κάνουν... έργο το λόγο τους!

Για την συγκεκριμένη ομάδα, πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα λέγονται, σχετικά με τους στόχους της αλλά και τις κομματικές της συγγένειες στην Ελλάδα. Όμως, αυτό δεν ενδιαφέρει.
Εκείνο που ενδιαφέρει, είναι η δήθεν δημοκρατική τους ευαισθησία, η οποία εκδηλώνεται με ακραίες αντιλήψεις τύπου... αντιδιαδηλώσεων, δηλαδή, τύπου... "καρφίτσας".

Αν οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει "καρφίτσα" στην πολιτική διάλεκτο, ας απευθυνθούν στους παλαιότερους συντρόφους τους, οι οποίοι όχι μόνον μπορούν να τους εξηγήσουν, αλλά και να τους ενημερώσουν τι ακριβώς υπέστησαν οι ίδιοι από... τους τύπους με τις «καρφίτσες στο πέτο»!
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα έχουν πολλά να τους πουν και ίσως, κάποιοι εξ´ αυτών, να τους δείξουν υπό μορφή σημαδιών στα κορμιά τους.

Αν παρ' ελπίδα, κάποιοι κάνουν πως δεν θυμούνται, τότε το κακό θα είναι ακόμη χειρότερο.
Γιατί θα είναι πλέον βάσιμη η εκτίμηση, ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατανοήσει που ακριβώς οδήγησε η στάση τους εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, όταν από τα στόματά τους έβγαιναν οι λέξεις: προδότες, Τσολάκογλου, Πινοσέτ, ελικόπτερο, Γουδή, ή όταν σφύριζαν αδιάφορα για προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών, ή όταν κάλυπταν τη βεβήλωση θεσμών και παρελάσεων, μόλις 1,5 χρόνο πριν.

Αλλά και γιατί, αποτελεί το λιγότερο υποκρισία να μιλάς για το φίδι, αλλά να σιωπάς για το πως εκολάφθηκε το... αυγό. Όπως υποκρισία είναι και το γεγονός, να μιλάς για δημοκρατία και να εννοείς ό,τι βολεύει τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς σου.

Θα το πούμε, λοιπόν, χωρίς περιστροφές. Όποιοι καλλιεργούν το μίσος, δεν διαφέρουν σε τίποτα από το φίδι, ούτε και από αυτούς, τους οποίους με την απόφαση του Προεδρείου της Βουλής, οδήγησαν εκτός της αιθούσης του Κοινοβουλίου.

Η δημοκρατία, πρωτίστως είναι πράξη. Και δεν επιβάλλεται με αυταρχικές μεθόδους.
Για τον λόγο αυτό, το μίσος και η βία δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, ούτε και με την αριστερά. Η δημοκρατία και η αριστερά, υπέφεραν από το μίσος και τη βία.

Δεν χτίζεται δημοκρατία με... τσαμπουκά!

ΥΓ 1. Καλή και κακή βία, δεν υπάρχει. Είτε αυτή εκδηλώνεται με λόγια, είτε εκδηλώνεται με έργα.
ΥΓ 2. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση περί "ανεπιθύμητου" Παπανδρέου στο Εδιμβούργο αγκαλιάστηκε από κάθε φασίζον ακροδεξιό site στην Ελλάδα. Έχουν να πουν τίποτα για αυτό οι του realdemocracy και οι πολιτικοί τους ινστρούχτουρες στην Αθήνα; Γιατί αν δεν πουν, δεν θα είναι μακριά ο καιρός που στόχοι φασιστικών ανακοινώσεων περί "ανεπιθύμητων" θα είναι οι ίδιοι.

parapolitiki.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου