Σάββατο 25 Μαΐου 2013

"Παράθυρο" για μείωση ΦΠΑ σε αγαθά από Στουρνάρα


Παράθυρο για μείωση ΦΠΑ σε αγαθά από Στουρνάρα

"Η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα μας επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να διακινδυνέψουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξετάσουμε την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η μείωση του ΦΠΑ πέρα από την εστίαση, καθώς και να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
"Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία", είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας ενώπιον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους : "Mεσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας".
Σημειώσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση "δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα". "Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας", ανέφερε.
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για βελτίωση του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος αλλά επανέλαβε υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας.
"Είναι αλήθεια ότι ακόμη και για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας οι συνεπαγόμενες θυσίες μας θεωρούνται δυσβάσταχτες. Αλλά, η χώρα παρά τις πληγές της, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αξιόπιστη από ό,τι ήταν πριν ακριβώς ένα χρόνο.
Έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα" επεσήμανε.
"Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σε δυο βασικά πεδία: αφενός προσπαθεί να βελτιώσει την ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και αφετέρου να ανασυγκροτήσει τη Δημόσια Διοίκηση."Οι αλλαγές δεν γίνονται με το ρυθμό που όλοι θα θέλαμε δεδομένων των χρόνιων στρεβλώσεων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά. Το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να «διαφεντεύει» και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου