Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Χρειάζεται σοβαρότητα




 


Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς την ορθότητα της ενέργειας του πρωθυπουργού να υποδείξει στους υπουργούς του τον τρόπο που θα πρέπει να ενεργούν για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αλλά μια και το έκανε με τους υπουργούς του, καλό θα ήταν να το κάνει και με τους βουλευτές του. Τουλάχιστον με εκείνους που επιμένουν να μην καταλαβαίνουν ότι το Κοινοβούλιο και οι σχετικές με δανειακές συμβάσεις συζητήσεις δεν προσφέρονται για φτηνή κομματική προπαγάνδα. Ιδιαίτερα όταν συμβαίνει να είναι και σχετικά παλιοί βουλευτές.
Δικαίωμα του κάθε βουλευτή είναι να έχει την όποια άποψη θέλει για το έλλειμμα που άφησε αποχωρώντας η κυβέρνηση Καραμανλή. Δικαίωμά του να θεωρεί και σοβαρή υπόθεση τις καταγγελίες και τις όποιες νομικές εκκρεμότητες για τη λειτουργία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Για τους εταίρους και δανειστές μας, όμως, τίποτα από τα δύο δεν έχει ίχνος σοβαρότητας. Το έλλειμμα ήταν 15,5% και η Στατιστική Υπηρεσία λειτούργησε σοβαρά και αξιόπιστα μόνο μετά την αναδιοργάνωσή της με βάση τα κοινοτικά κριτήρια. Η γνώμη των Βρυξελλών για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή είναι γνωστή.
Δικαίωμα, επίσης, του κάθε βουλευτή είναι να υποστηρίζει ό,τι του κατέβει για την ασκούμενη πολιτική. Δικό του και το πρόβλημα, όμως, αν δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει ότι ο Α. Σαμαράς εφαρμόζει και ο ίδιος υπερψηφίζει την πολιτική του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί παρεμπιπτόντως εκείνες οι φοβερές και τρομερές προτάσεις των «Ζαππείων», που υποτίθεται ότι θα εξαφάνιζαν τα ελλείμματα, αποδείχθηκαν πολιτικά καλαμπούρια.
Ο λόγος που επιμένω στις επισημάνσεις αυτές δεν είναι επειδή ενδιαφέρομαι για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του οιουδήποτε βουλευτή, τη στιγμή μάλιστα που δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος. Είναι επειδή υπονομεύουν το κλίμα συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Τουλάχιστον μέχρι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αν τελικά καταφέρουν και τη βγάλουν. Μετά ο καθένας θα είναι ελεύθερος να λέει ακινδύνως την όποια σαχλαμάρα του και ή να τον επιδοκιμάζουν όσοι τον ακούνε ή να βάζουν τα γέλια.
Αλλά προς το παρόν χρειάζεται σοβαρότητα.
bartzinopoulos@hotmail.com                     
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου