Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΨΑΧΝΟΥΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ



Στην άρνηση της Κομισιόν σκοντάφτει η προώθηση προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είχαν καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, και αφορά σε κοινωφελή εργασία στους δήμους. Το πρόγραμμα...
σχεδιάστηκε με στόχο την εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο και αποσκοπεί στην ανακούφιση 400.000 οικογενειών.
Ωστόσο, όπως αποφάνθηκε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της ΕΕ Κος Ρισέλ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ως μη αναπτυξιακό.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα, έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια της τρόικα
Η αιτιολογία που προβάλλεται για το "μπλόκο" από την αρμόδια Διεύθυνση είναι ότι η λογική του προγράμματος είναι αντίθετη με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ σχετικά με τη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ για τομείς κοινωφελούς δράσης.
Το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ως έχει σχεδιαστεί και πως τα κονδύλια θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν από ανακατανομή πόρων από άλλα προγράμματα.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι "το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμο­νισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε και νέο πρόγραμμα 75.000 θέσεων εργασίας για τους νέους, που θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2014.
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, "ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να καταστήσουν σαφές στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοιου είδους προγράμματα εναρμονίζονται απολύτως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".
"Η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας θα πετύχει μόνον μέσα από την προστασία της κοινωνικής συνοχής και την ανακοπή της ανεργίας με πρακτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα αποτρέψουν τη μετατροπή της ανεργίας σε μακροχρόνια" επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του, ο Δ. Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως "δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η ΝΔ, αλληλοσυγχαιρόμενη με το ΠΑΣΟΚ, και με τις ευλογίες της τρόικας, αποδέχτηκε την τροπολογία του για την προώθηση πεντάμηνων κακοπληρωμένων προγραμμάτων με μισθούς μικρότερους από τον κατώτατο μισθό, χωρίς πάτο προς τα κάτω, για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή έργα και το πρόγραμμα αυτό πετιέται μετά από παρέμβαση της ΕΕ στα σκουπίδια".
"Η τρόικα και η τρικομματική συγκυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι άνεργοι της χώρας μας θέλουν δουλειές και όχι συστηματικό δούλεμα" τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου