Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Διαμεσολάβηση, για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης (φωτο)

        

koi-imerida-diamesolavisis 1
Ένας νέος και ελπιδοφόρος θεσμός παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος του Αγρινίου. Παρών στην εκδήλωση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης που αναφέρθηκε και στις δικαστικές φυλακές στην Αιτωλ/νία.
Στην Ελλάδα των εκ φύσεως φιλόδικων πολιτών, ο θεσμός της διαμεσολάβησης υπόσχεται να κάνει τη μεγάλη κοινωνική ανατροπή: αντί μηνύσεων και αγωγών, δικαστηρίων, αλλεπάλληλων αναβολών και πολύχρονης ταλαιπωρίας, που μόνο την έννοια της δικαιοσύνης δεν υπηρετούν , οι πολίτες θα μπορούν να λύνουν τιε διαφορές του εξωδικαστικά , με τη βοήθεια ενός ειδικού διαμεσολαβητή. Εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά.
DSCN6565Ο νέος αυτός θεσμός, παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα σε ημερίδα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, από τον δικηγορικό σύλλογο Αγρινίου. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για άγνωστο στη χώρα μας θεσμό, καθώς εδώ πρωτοεμφανίστηκε, στα αρχαία μάλιστα χρόνια, και στο Αττικό δίκαιο του Σόλωνα. Αυτό «αντέγραψαν» τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη, το επιτυχημένο παράδειγμα των οποίων επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει η χώρα μας.
Την ημερίδα, μεταξύ δικηγόρων αλλά και πολλών άλλων , παρακολούθησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν και ένας εκ των βασικών ομιλητών.
Ο κ. Καραγκούνης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για τη σημασία του θεσμού αυτού τον όποιο χαρακτήρισε αναγκαίο για την χώρα και την Δικαιοσύνη, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον ρόλο που θα παίξει το Επιμελητήριο στην προσπάθεια αυτή, καθώς η «διαμεσολάβηση», θα αφορά και σε και διενέξεις μεταξύ επιχειρήσεων κλπ.
koi-imerida-diamesolavisi 2Ο υφυπουργός εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, ενώ μίλησε και για την «ηλεκτρονική δικαιοσύνη», ένα νέο σύστημα που θα ξεκινήσει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Αγρινίου για πολλά ζητήματα. Για βελτιώσεις στο δικαστικό μέγαρο που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Όπως για τις δικαστικές φυλακές στην Αιτωλοακαρνανία.
DSCN6536Ο υφυπουργός ειδικότερα για τις φύλακες είπε πως βρίσκεται σε συνεργασία με τον δήμαρχο του Αγρινίου, που έχει υποδείξει δύο οικόπεδα για τη δημιουργία τους. Την καταλληλότητα τους θα εξετάσει και η Θέμις κατασκευαστική και αφού τα εγκρίνει, θα προχωρήσει η δημιουργία δικαστικής φυλακής στην Αιτωλ/νια και όπως όλα δείχνουν εντός των ορίων του δήμου Αγρινίου.
DSCN6530Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λεωνίδας Υφαντής, που εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον ο Έλληνας πολίτης θα κατανοήσει και θα χρησιμοποιήσει την διαμεσολάβηση, ευελπιστώντας πάντως στην επιτυχία του θεσμού και τονίζοντας πως ο ίδιος πιστεύει πολύ στην σημασία του.
Τέλος ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως είμαστε απλώς στην αρχή ενός μακρύ δρόμου, σε ότι αφορά τον θεσμό, ενώ στη συνέχεια, ο δικηγόρος κ. Καραμπίκας εξήγησε αναλυτικά τους τρόπους εφαρμογής της διαμεσολάβησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου