Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΥΠΕΚΑ: Η πολιτεία θα προστατεύσει όσους πλήρωσαν για τα αυθαίρετα

 

Με ποια τρικ θα προσπεράσει η κυβέρνηση την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τα αυθαίρετα

 

Της Μαριάννας Τζάννε
Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αυθαίρετα, την ώρα που 500.000 πολίτες εμπιστεύτηκαν την πολιτεία και τους νόμους της, τακτοποιώντας μικρές και μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.
Τον γόρδιο δεσμό της αντισυνταγματικότητας του νόμου 4014 για την αυθαίρετη δόμηση που «γκρέμισε» προσφυγή ιδιώτη, καλείται να επιλύσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση που δηλώνει ότι θα ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου νόμου με λίφτινγκ των διατάξεων ώστε να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κλειδί στην προσπάθεια θα αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση των εσόδων από τα αυθαίρετα που θα διοχετεύονται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, δημιουργώντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που «κατεδάφισε» η μεγιστοποίηση των πόρων για δημοσιονομικούς σκοπούς (σ.σ τα έσοδα που κατευθύνονται για περιβαλλοντικές δράσεις αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% των πόρων του Πράσινου Ταμείου). Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η ρύθμιση των πόρων με ΚΥΑ κάτι που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου δεν έγινε τυχαία. Θα πρέπει όμως να συναινέσει σε αυτό το υπουργείο Οικονομικών από την στιγμή που τα έσοδα από τα αυθαίρετα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
«Η σημασία του πράσινου ταμείου είναι ένα σαφές δείγμα του δικαστηρίου στο υπουργείο Οικονομικών, που μεταφράζεται ως εξής: ή δεν θα έχετε τίποτα από τα αυθαίρετα ή αφήστε ένα ποσό των χρημάτων να επιστρέψει στο περιβάλλον» αναφέρουν. Εξίσου μεγάλη σημασία αποδίδουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην δυνατότητα υπαγωγής στο νέο νόμο όσων έχουν ενταχθεί στον 4014 που έχει κριθεί αντισυνταγματικός, στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, αλλά και στην καταγραφή των αυθαιρέτων.
Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι μέσω της διαδικασίας αυτής μπορεί να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που είναι στα σκαριά και προβλέπει την χρήση σύγχρονων πολεοδομικών εργαλείων όπως είναι η Τράπεζα Γης, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής ενός κτίσματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εκτός από την χρήση αεροφωτογραφιών να χρησιμοποιηθούν και άλλα εργαλεία. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο σκέλος του νόμου που αφορά την διατήρηση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση για 30 χρόνια αλλά και στο σκέλος της τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων που έχει ακυρωθεί η οικοδομική τους άδεια. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν από την αντισυνταγματικότητα του νόμου εξαιρείται το σκέλος των διατάξεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς ο 4014 αποτελούσε ενιαίο νόμο.
Υπαγωγή στο νέο νόμο

Το νομικό επιτελείο του υπουργείου εμφανίζεται να γνωρίζει καλά το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ για αυτό και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ήδη ενταχθεί και ολοκληρώσει την διαδικασία υπαγωγής στο νόμο. Ωστόσο δικαστικές πηγές είναι κατηγορηματικές ότι οι «τακτοποιήσεις» καθίσταται ευάλωτες στο μέλλον σε περίπτωση που γίνει νέα προσφυγή κατά κτίσματος που έχει εξαιρεθεί για 30 χρόνια από την κατεδάφιση. Οι δικηγόροι τρίβουν τα χέρια τους και υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί ένα δικαστικό αλισβερίσι που θα προκαλέσει τριγμούς στην κοινωνία.
Στο ΥΠΕΚΑ τονίζουν πάντως ότι η πολιτεία οφείλει και θα το πράξει να προστατεύσει το τεκμήριο της νομιμότητας για διοικητικές πράξεις που έχουν συντελεστεί, δημιουργώντας μια ασφάλεια δικαίου στους πολίτες. Έτσι, όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα μπορούν να κάνουν υπαγωγή στη νέα ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νόμος θα προηγηθεί της απόφασης. Η διάταξη θα καλύπτει τόσο όσους έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της τακτοποίησης και έχουν καταβάλλει το σύνολο των προστίμων όσο και όσους έχουν ξεκινήσει την διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τμήμα αυτής με συμψηφισμό προστίμων.
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όσοι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δόσεων αλλά και όσοι έχουν καταβάλλει το 30% του προστίμου προκειμένου να λάβουν την βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο κτίσμα για να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις (μεταβιβάσεις κ.α). Από το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιληφθούν μεταβατικές διατάξεις και όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα «θεραπεύσουν» ανοικτά ζητήματα του προηγούμενου νόμου. Ειδικό βάρος στο τελικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή νομοθετικού ελέγχου (ΚΕΝΕ) στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και δικαστικοί.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου