Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τιμήθηκε ο Αγρινιώτης «Λιμενοφύλακας της Κιμώλου»

        
koi-bereris2Ο επαγγελματισμός , η ευσυνειδησία και η  ψυχραιμία κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενός νεαρού Αγρινιώτη λιμενικού, που υπηρετεί στην Κίμωλο, δεν έμειναν απαρατήρητα από την κοινή γνώμη, την ηγεσία του λιμενικού και τους συνάδελφους του, αναφέρει η εφημερίδα Γεγονός στο τρέχον φύλλο της.
Ο Γιώργος Μπερερής, στις 25 Μαρτίου του 2013, με πραγματική αυτοθυσία μαζί με έναν ακόμη συνάδελφο του και καβοδέτες επιχειρούν και καταφέρνουν να δέσουν τελικά  το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής»  ενώ πάνω τους πέφτουν τεράστια κύματα και πνέουν άνεμοι 9 μποφόρ!
Η σκηνή αποθανατίζεται από έναν επιβάτη και λίγες μέρες μετά κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αναπαράγεται από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αλλά και ΜΜΕ του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα το σχετικό video έχει 850 χιλιάδες «χτυπήματα», ενώ τα σχόλια είναι αποθεωτικά για τους λιμενικούς και τους βοηθούς τους.
koi-bereris1Ο 28χρονος  Γιώργος, γιος γνωστού επαγγελματία του Αγρινίου, ήταν το πρόσωπο εκείνων την ημερών και ο επαγγελματισμός που επέδειξε τιμήθηκε από την ηγεσία του Σώματος και τους συναδέλφους του, πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Ο Αγρινιώτης λιμενικός βρίσκεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια στην Κίμωλο και οι συνθήκες που αντιμετώπισε εκείνη την ημέρα, δεν ήταν πρωτόγνωρες για τον ίδιο, αφού οι πολύ ισχυροί νοτιάδες  και οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι κάτι σύνηθες σε αυτά τα  νησιά. Απλά αυτή η καθημερινότητα για τον ίδιο, κατά σύμπτωση έγινε πρώτο  θέμα!
Ο Γιώργος είναι επίσης γνωστός στον μπασκετικό κόσμο του Αγρινίου, αφού έχει αγωνιστεί στην ΓΕΑ, τον ΑΟΑ και τον Παναιτωλικό, επισκέπτεται συχνά την πόλη του, όποτε το επιτρέπουν βέβαια οι υποχρεώσεις του, σε μια δουλειά που απέδειξε πως ξέρει πολύ καλά πώς να την κάνει…
Οι εικόνες του  ερασιτεχνικού βίντεο που έκανε τόσο αίσθηση, προκάλεσαν και την εντύπωση του γνωστού δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά, που έγραψε σχετικό άρθρο στην «Καθημερινή» με τίτλο «Ο Λιμενοφύλακας της Κιμώλου», που ακολουθεί παρακάτω:
Δεν ξέρω αν έτυχε να δείτε ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο με ένα πλοίο που πιάνει στην Κίμωλο την 25η Μαρτίου σε συνθήκες απίστευτης κακοκαιρίας. Αν δεν το έχετε δει αξίζει να το αναζητήσετε.
Πέρα από τα κλισέ του τύπου «τι ντροπή να μην έχει κάθε νησί καλό λιμάνι», το βίντεο μας δείχνει το πόσοι άνθρωποι κάνουν καλά και με επαγγελματισμό τη δουλειά τους σε αυτήν τη χώρα, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Η φιγούρα που ξεχωρίζει, όμως, στο βίντεο είναι του λιμενοφύλακα, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση δεσίματος του πλοίου με αυτοπεποίθηση και σχετική ψυχαιμία, ενώ τον καλύπτουν τα κύματα που σκάνε στον μώλο. Σκεπτόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος παίρνει 700 ευρώ ή κάτι παρόμοιο, έχει δει τον μισθό του να κόβεται 2-3 φορές και όμως κάνει καλά τη δουλειά του.
koi-bereris3Αν το σκεφθείτε, είναι ένα θαύμα το πώς έχει κρατηθεί όρθιο το ελληνικό κράτος τα τελευταία τρία χρόνια, χάρη σε ανθρώπους που εκτελούν απλά το καθήκον τους. Δάσκαλοι που εργάζονται σε παγωμένα σχολεία, αξιωματικοί που υπηρετούν σε απόμακρα φυλάκια, γιατροί που δουλεύουν σε εφημερίες όντας απλήρωτοι, αστυνομικοί που προστατεύουν όλους μας απέναντι σε αδίστακτους εγκληματίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πυλώνες που δεν αφήνουν το κράτος να καταρρεύσει. Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν πως οι περικοπές θα τους οδηγούσαν σε λευκή απεργία και αδράνεια. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Ισως να πρόκειται για εκείνο το περίφημο φιλότιμο που θάφτηκε βαθιά κάτω από την κουλτούρα της καλοπέρασης και του νεοπλουτισμού…
koi-bereris4Από την άλλη, συγκρίνω την εικόνα του λιμενοφύλακα της Κιμώλου με εκείνη την απαίσια εικόνα που συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Μιλώ για τον υπάλληλο της πολεοδομίας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας, που για να εκδικηθεί το «σύστημα» φέρεται γαϊδουρινά και προσβλητικά σε όποιον θέλει την έγκρισή του για να χτίσει ένα σπίτι ή να κάνει κάτι που δεν είναι παράνομο. Μα επιτέλους, ποιον νομίζουν ότι εκδικούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ταλαιπωρούν μια ολόκληρη κοινωνία αρνούμενοι να βάλουν μια υπογραφή; Σε ποιον Θεό πιστεύουν ή είναι απλά οπαδοί του παλιού ελληνικού δόγματος που λέει «αν πέθανε η δική μου κατσίκα το μόνο για το οποίο προσεύχομαι είναι να πεθάνει και του γείτονα»;
Και μετά συγκρίνω την εικόνα του λιμενοφύλακα με τον άλλο τύπο δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος προσελήφθη από το παράθυρο, δεν κάνει τίποτα, δεν έχει οργανική θέση, αλλά πληρώνεται. Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως αν το ελληνικό κράτος έβρισκε μια άμεση, ανθρώπινη λύση για όλους αυτούς τους υπαλλήλους, ο λιμενοφύλακας θα έπαιρνε 80 ή 100 ευρώ παραπάνω κι εσείς θα πληρώνατε λιγότερους φόρους. Οπότε το ερώτημα είναι αν και πότε ο μεν λιμενοφύλακας θα σταματήσει να κάνει τη δουλειά του, γιατί δεν θα αντέχει νέα περικοπή, κι εσείς θα σταματήσετε να πληρώνετε φόρους προκειμένου να μισθοδοτείται κάποιος που σας κάνει τη ζωή αφόρητη ή κάποιος που δεν κάνει απολύτως τίποτα… «
Εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΣ»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου