Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



Αντισυνταγματική κρίνει η δικαιοσύνη τη δυνατότητα της Βουλής να θεσπίζει συνταξιοδοτικά (αλλά και μισθολογικά) προνόμια για τους υπαλλήλους της, βάζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά φράγμα στο...
κοινοβουλευτικό άβατο, στην πρακτική της Βουλής να καθορίζει μόνη «τα του οίκου της».
Χθες -σύμφωνα με πληροφορίες- η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) σε «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη, έκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, που επιτρέπουν στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου να ρυθμίζουν κατευθείαν το ύψος των συντάξεων, τα ηλικιακά όρια εξόδου (και άλλα συνταξιοδοτικά ή και μισθολογικά ζητήματα) των υπαλλήλων της.
Το ΕΣ βάζει ουσιαστικά τέλος σε ένα προνομιακό καθεστώς που είχε δώσει στο πρόσφατο παρελθόν την ευκαιρία στα αρμόδια όργανα της Βουλής να αυξήσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων λίγο πριν από την έξοδό τους από την υπηρεσία σε ποσοστό 15% - 20% με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των συντάξεων (όπως υπολογίζονταν με τις τελευταίες συντάξιμες αποδοχές).
Ερμηνεύοντας διάφορες συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τον Κανονισμό της Βουλής, την κατάσταση των υπαλλήλων της κ.λπ. η ολομέλεια ΕΣ «σπάει» ουσιαστικά ένα κοινοβουλευτικό «άβατο» και βάζει φραγμό στο ανέλεγκτο των «εσωτερικών» της Βουλής που παρέμενε δικαστικά ανέπαφο τουλάχιστον για 100 χρόνια. Στο εξής τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων (αλλά και τα μισθολογικά) δεν θα καθορίζονται «εσωτερικά» (με πράξεις του προέδρου της διάσκεψης των προέδρων κ.λπ.) αλλά μόνο με νομοσχέδιο που θα προωθεί ο υπουργός Οικονομικών και αφού προηγουμένως ελέγξει τη συνταγματικότητα των διατάξεών του η ολομέλεια ΕΣ.
Ετσι «λύνονται» στην πράξη «τα χέρια» του υπουργού Οικονομικών να καταργήσει διάφορες προνομίες όπως προσπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει τη σχετική διάταξη ύστερα από τη δυναμική αντίδραση των υπαλλήλων και την απειλή απεργίας, κατά την ψήφιση πρόσφατων μνημονιακών ρυθμίσεων με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Το ΕΣ υπό τον πρόεδρο Ιω. Καραβοκύρη έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι όταν το Σύνταγμα (άρθρο 65) αναθέτει στον Κανονισμό της Βουλής να οργανώνει την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της, δεν εννοεί ότι επιτρέπει στον Κανονισμό να ρυθμίζει και τα συνταξιοδοτικά (και μισθολογικά) ζητήματα.
Γιατί το Σύνταγμα προβλέπει με διάφορες διατάξεις την απονομή οποιωνδήποτε συντάξεων με ειδικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από έλεγχο του ΕΣ, έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σειρά σχετικών εγγυήσεων.
Στην πράξη «πέφτει ένα οχυρό» που ήθελε ανέλεγκτες τέτοιου είδους κοινοβουλευτικές πρακτικές. Το ΕΣ έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, που άσκησε ο γενικός επίτροπος Δ. Λασκαράτος, που πρόσφατα είχε αντιταχθεί στο προνομιακό καθεστώς, κρίνοντας αντισυνταγματική και αδικαιολόγητη τη διατήρηση υψηλών συντάξεων για τους υπαλλήλους της Βουλής, παρά τα μνημονιακά μέτρα που είχαν περικόψει τις συντάξεις όλων των υπολοίπων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου