Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η εφορία διαπιστώνει πως εκείνοι που χρωστούν τα 38 δισ. είτε είναι ήδη στη φυλακή, είτε έχουν πεθάνει ή αγνοούνται, είτε είναι υπερήλικες ή πάμπτωχοι

 

Μόνο τα 18 από τα 56 δισ χρέη προς το Δημόσιο μπορούν να εισπραχτούν από τις εφορίες

Του Κωστή Πλάντζου
«Κούρεμα» 70% στις προσδοκίες για είσπραξη των 56 δισ. ευρώ που χρωστάνε στην Εφορία 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ανεπίδεκτα είσπραξης περί τα 38 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο έχει κάνει τα πάντα αλλά δεν μπόρεσε εδώ και χρόνια να εισπράξει. Με βάση και τις εντολές της τρόικας, η Εφορία θα βάλει στο συρτάρι αυτές τις υποθέσεις και θα στραφεί στο κυνήγι μέρους των υπολοίπων 18 δισ. ευρώ που θεωρούνται «εισπράξιμα», επειδή τα χρωστούν άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίοι και μισθοσυντήρητοι οικογενειάρχες που δεν ξέρουν και δεν θέλουν να κρυφτούν.
«Καπνός» τα κλεμμένα
Υστερα από πολυετείς έρευνες και δικαστικές διαμάχες, η Εφορία διαπιστώνει πως εκείνοι που χρωστούν τα 38 από τα 56 δισ. είτε είναι ήδη στη φυλακή, είτε έχουν πεθάνει ή αγνοούνται, είτε είναι υπερήλικες ή πάμπτωχοι, ενώ άλλοι δεν έχουν κληρονόμους. Ετσι το Δημόσιο δεν έχει να περιμένει ότι θα εισπράξει πια τίποτε από αυτούς. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί «ζωντανά» μόνο τα 18 δισ. που χρωστούν 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι: 9 δισ. χρωστούν 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 200.000 επιχειρήσεις. Αυτά τα χρέη έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι υπηρεσίες, αφήνοντας στην άκρη περί τους 300.000 μικροοφειλέτες, αλλά και μια φούχτα «μεγαλοκαρχαρίες» που χρωστούν εκατομμύρια ο καθένας στην Εφορία, επειδή θεωρεί πλέον μάταιο κόπο την αναζήτησή τους γιατί είναι κατεστραμμένοι ή πρόσωπα εξαφανισμένα από προσώπου γης και δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς, προκειμένου να βρει και να εισπράξει πια έστω και ένα ευρώ.
Για παράδειγμα:
Πενήντα μεγαλοοφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) χρωστούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ στην Εφορία ο καθένας και σχεδόν 2,3 δισ. όλοι μαζί. Κανείς τους δεν έχει μπει σε κάποια ρύθμιση για τα χρέη του στην Εφορία. Στη φορολογική δήλωση που κάνουν φαίνεται πως βγάζουν μόλις 5.000-10.000 ευρώ τον χρόνο.
Πώς εξηγείται αυτό; Τουλάχιστον δέκα από αυτούς είναι ήδη στη φυλακή. Ο ένας (γνωστός λογιστής από τη Θεσσαλονίκη που εμπλέκεται σε κομπίνες με τον ΦΠΑ) χρωστά πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Αλλοι πέντε-έξι ήταν μέτοχοι χρηματιστηριακής που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των ομολόγων. Κανείς τους δεν πλήρωσε (ή δεν είχε να πληρώσει) για να βγει από τη φυλακή, ενώ και η Εφορία που έψαξε δεν βρήκε τίποτε να εισπράξει ή να τους κατασχέσει. Αλλοι πάλι καταστράφηκαν και έχασαν τα πάντα προτού τα βρει η Εφορία. Επίσης, υπάρχουν γέροντες ή ακόμη και άστεγοι που ζούσαν σε πλατείες και παγκάκια τους οποίους διάφορα κυκλώματα και «αετονύχηδες» τούς τοποθέτησαν σαν βιτρίνα (εν αγνοία τους ορισμένες φορές, π.χ. από κλεμμένη αστυνομική ταυτότητα) σε «θέσεις ευθύνης» σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών-μαϊμού, οι οποίες επί δεκαετίες άρμεγαν το Δημόσιο με τεράστιες επιστροφές ΦΠΑ. Φυσικά, αυτούς τους ανθρώπους, λόγω ηλικίας ή υγείας, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να τους αγγίξει.
Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 600 άτομα χρωστούν στην Εφορία πάνω από 1 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις 14 από αυτούς έχουν κάνει ρύθμιση για να πληρώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο αυτό που διαπιστώνει η Εφορία είναι ότι το μέσο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ τον χρόνο! Με βάση αυτά τα εισοδήματα, τα 3,8 δισ. ευρώ που χρωστούν συνολικά οι ανωτέρω δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν ούτε με ρύθμιση σε 1.000.000 δόσεις, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Είτε τα λεφτά αυτά «φαγώθηκαν» από τους ίδιους ή άλλους, είτε κρύφτηκαν στο εξωτερικό, το βέβαιο είναι ότι η Εφορία δεν βρίσκει πια άλλη περιουσία για να κατάσχει στο όνομα αυτών ή συγγενών τους. Για πρόσωπα όπως αυτά -και εφόσον έχει εξαντλήσει την έρευνα και κάθε μέτρο του αστικού ή ποινικού κώδικα σε βάρος τους- η Εφορία σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά και βάζει τις υποθέσεις τους σε ειδικά κατάστιχα, ώστε αν μελλοντικά πιαστούν στον… ιστό της, με βάση νέα στοιχεία για χρήματα ή άλλα κρυφά περιουσιακά στοιχεία (εντός μιας 20ετίας), να τα μπλοκάρει και να τα κατασχέσει.


Πηγή:.newmoney.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου