Του Βαγγέλη Δουράκη
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ξεκάθαρα ότι η «τρύπα» που αφήνει πίσω της η «απόσυρση» του μέτρου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί «να επανέλθουμε».
Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που θα επέφερε μείωση μέχρι και 35% στις νέες συντάξεις, είχε «τρυπώσει» στο πολυνομοσχέδιο.
Όταν όμως έγινε γνωστή η ύπαρξή της, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Το υπουργείο Εργασίας μετά τις αντιδράσεις και αφού πρώτα είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο, αναγκάστηκε να την αποσύρει άρον-άρον.
Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.
Όπως ισχυρίστηκε όμως η ένωση επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.
Την νύχτα όμως που κατατέθηκε το νομοσχέδιο «σκούπα» στην Βουλή, χωρίς την επίμαχη διάταξη, πληροφορίες «βόμβα» διέρρεαν από το υπουργείο Οικονομικών: Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματοόυχος του υπουργείου «η τρύπα από το 2τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις είναι 400 εκατ. ευρώ. Εάν του χρόνου δεν περικοπούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, τότε χρειαζόμαστε ισοδύναμο μέτρο, όπως άλλωστε μας διεμήνυσε η τρόικα».
Ο ΟΑΕΕ, ο οποίος δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το συνολικό έλλειμμά του έφθανε έως τις 31/12/2012 τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 740 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 380 χιλιάδες αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.