Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αντιμέτωπος και με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, αφού με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα οι αγορές τον τοποθέτησαν στη μαύρη λίστα

Ο φρουτέμπορος του Ρέντη που χαρακτηρίζεται ως “βασιλιάς της ματωμένης φράουλας”

Των Δημήτρη Πώποτα, Άριας Καλύβα
Ο Νίκος Βαγγελάτος στα 57 του χρόνια διευθύνει μαζί με τους δύο γιους του μια γιγαντιαία εταιρεία που διακινεί στη χώρα μας το 50% από τις εισαγόμενες μπανάνες, παράγει σε 1.000 στρέμματα πάνω από 3.000 τόνους φράουλας και κάνει τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, φέρεται να μην έχει πληρώσει τους αλλοδαπούς εργάτες και να βάζει επιστάτες-μπράβους με όπλα να τους τρομοκρατούν! Η ιστορία του ανθρώπου στα χωράφια του οποίου εργάζονται σε καθεστώς δουλείας οι αλλοδαποί δεν είναι συνηθισμένη.
Με έδρα την Αθήνα, παρουσία στην Ηλεία τα τελευταία πέντε χρόνια και εγκαταστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας κινδυνεύει να χάσει σε λίγες μέρες ό,τι έχτιζε για δεκαετίες.
Όταν το 1985 ο Νίκος Βαγγελάτος αποφάσισε να απλώσει τα επαγγελματικά του φτερά έβαλε ενεργά στο παιχνίδι όλη την οικογένειά του. Με βάση τη λαχαναγορά του Ρέντη, άρχισε να επενδύει στην εισαγωγή μπανάνας από τη Λατινική Αμερική και στο χονδρεμπόριο πολλών φρούτων και λαχανικών.
Οι δουλειές πάνε καλά και όταν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 βλέπει τη δυναμική που αποκτά η καλλιέργεια φράουλας, κάνει επαγγελματική στροφή και αρχίζει να ασχολείται και μ’ αυτό το αντικείμενο. Μάλιστα λόγω της καταγωγής του από τον Λάππα Αχαΐας, ξεκινάει να κατασκευάζει συσκευαστήριο στην περιοχή και πέντε σύγχρονους θαλάμους πρόψυξης και συντήρησης προκειμένου να εξάγει φράουλες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ουσιαστικά αρχίζει να νοικιάζει τα χωράφια με την καλλιέργεια της φράουλας.
Πέρυσι έσπειρε σε 650 στρέμματα τρεις ποικιλίες φράουλας και φέτος η καλλιέργεια άγγιξε τα 1.000 στρέμματα. Η παραγωγή ξεπερνά τους 3.000 τόνους. Αυτές οι τεράστιες ποσότητες καταλήγουν περίπου κατά 40% στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιπες εξάγονται σε Ρωσία, Ιταλία, Ρουμανία, Μολδαβία, Εσθονία κ.α.
Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων της επιχείρησης έχει να κάνει με την ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας, ο Νίκος Βαγγελάτος παραμένει ξένος για τους ντόπιους. Ζει στην Αθήνα, δεν κυκλοφορεί καν στην Ηλεία και η μοναδική ουσιαστικά συμμετοχή στα κοινά της περιοχής ήταν μια διαφήμιση που έβαλε στο γήπεδο της τοπικής ομάδας, της Δόξας Νέας Μανωλάδας.
Η Άγρια Δύση της φράουλας
Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το τι πραγματικά συνέβαινε στους αγρούς της Ηλείας. Εικόνες που πραγματικά ντροπιάζουν τη χώρα και προκαλούν με την ωμότητα και τη σκληράδα τους. Οι παλικαράδες της Μανωλάδας πυροβόλησαν στο ψαχνό όταν τόλμησαν οι εργάτες της φράουλας να σηκώσουν κεφάλι και να ζητήσουν τα ψίχουλα που έπαιρναν για μεροκάματο. Αμέσως μετά το συμβάν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η Αστυνομία συνέλαβε τον Νίκο Βαγγελάτο μέσα στα γραφεία της επιχείρησης, ενώ ύστερα από τρεις ημέρες κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες και στους τρεις επιστάτες-μπράβους που σήκωσαν τα όπλα και παραλίγο να δολοφονήσουν τους ταλαιπωρημένους εργάτες από το Μπανγκλαντές, που δούλευαν σαν δούλοι στους αγρούς της Μανωλάδας.
Ο εργοδότης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Όμως, στη μνήμη όλων των κατοίκων της περιοχής είναι ακόμη νωπά τα άγρια συμβάντα που σημειώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. Εκεί, στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, με κεντρικά πρόσωπα έναν από τους συλληφθέντες και έναν ταλαίπωρο αλλοδαπό.
Τον περασμένο Αύγουστο ένας 22χρονος Αιγύπτιος πήγε να παρακαλέσει για μια ακόμη φορά για τα δεδουλευμένα του. Για παραδειγματισμό, ο επιστάτης σφήνωσε το χέρι του εργάτη στην πόρτα του αυτοκινήτου και τον έσερνε στον κεντρικό δρόμο του χωριού σαν σκυλί.
Τι λέει η δικογραφία
Η δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί τον 57χρονο επιχειρηματία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απασχολούσε πληθώρα υπηκόων Μπανγκλαντές στις καλλιέργειες φράουλας που διατηρούσε, νομίμως και παρανόμως διαμενόντων στη χώρα. Είχε συμφωνήσει ημερήσια αποζημίωση 22 ευρώ εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή οικονομική τους κατάσταση, καθυστερούσε την καταβολή των δεδουλευμένων τους επί μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ορισμένοι την περασμένη Δευτέρα να σταματήσουν να δουλεύουν».
Για το συμβάν, το διαβιβαστικό της Ασφάλειας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης μάζεψε τους επικεφαλής των εργατών στο γραφείο του στον Λάππα Αχαΐας και απείλησε, από κοινού με τους λοιπούς δράστες, με κίνδυνο της ζωής τους να αποχωρήσουν χωρίς αξίωση των δεδουλευμένων τους, εάν δεν πείθονταν να συνεχίσουν να εργάζονται. Στις 5, εκατό υπήκοοι Μπαγκλαντές συγκεντρώθηκαν στο σημείο σε μια τελευταία προσπάθεια να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Οι τρεις όμως συλληφθέντες, οπλισμένοι με καραμπίνες και πιστόλι, πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 30 από αυτούς». Ο συνήγορος του 57χρονου κ. Σάκης Κότσιφας μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει πως «ο κ. Βαγγελάτος αρνείται τις κατηγορίες, δεν έχει καμία σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις, είναι αντίθετος με οποιαδήποτε μορφής βίας, και μάλιστα εις βάρος εργαζομένων, ενώ αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί δεν ήταν υπάλληλοι του ίδιου αλλά εργάζονταν σε χωράφια των συγκατηγορουμένων του.
Οι συγκατηγορούμενοι δεν ήταν επιστάτες του κ. Βαγγελάτου και δεν είχαν καμία σχέση μαζί του παρά μόνον τα προϊόντα από τις καλλιέργειες τους, όπως και πολλών άλλων καλλιεργητών, τα αγοράζει και ο κ. Βαγγελάτος. Το εάν οι καλλιεργητές, μεταξύ των οποίων και οι συγκατηγορούμενοι του, απασχολούν προσωπικό, αλλοδαπούς, ημεδαπούς, νόμιμους ή παράνομους, αυτό δεν αφορά τον κ. Βαγγελάτο, ούτε έχει καμία υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους που απασχολούν οι καλλιεργητές».
SOS από τους καλλιεργητές της Ηλείας
«Οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να μας εκτοπίσουν»
Τον κίνδυνο να πληγεί καίρια και ανεπανόρθωτα μία από τις πλέον ανθηρές επιχειρηματικές δραστηριότητες της χώρας στον αγροτικό τομέα επισημαίνουν οι επικεφαλής των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων φράουλας στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας, χαρακτηρίζοντας τον πρόσφατο τραυματισμό εργατών από το Μπανγκλαντές από καραμπίνα που κρατούσε επιστάτης «μεμονωμένο περιστατικό». Πρόκειται για ένα προϊόν που έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές χάρη στην υψηλή ποιότητά του με αιχμή του δόρατος τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς «Υρμίνη» και «Ήλιδα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Υρμίνης» κ. Φώτη Κυριαζή, το συγκεκριμένο «καταδικαστέο σε κάθε περίπτωση περιστατικό» έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες τρεις ημέρες να δημιουργηθεί ασφυκτική πίεση στο συγκεκριμένο ελληνικό προϊόν, καθώς το κενό που υπάρχει από το πάγωμα των εξαγωγών σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι. «Κάπως έτσι εξηγείται και η τεράστια δημοσιότητα που έδωσαν στο θέμα τα τουρκικά ΜΜΕ. Εμείς έχουμε συνεχείς ακυρώσεις παραγγελιών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τουρκικές εξαγωγές φράουλας κυρίως στη Ρωσία που είναι και η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής του προϊόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του έτερου αγροτικού συνεταιρισμού «Ήλιδας» κ. Ανδρέα Βούλγαρη, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής καταδικάζει το γεγονός, για το οποίο, όπως σπεύδει να επισημάνει, δεν ευθύνεται κάποιος ντόπιος αγρότης αλλά ένας επενδυτής που ήρθε από την Αθήνα.
«Έπειτα από αυτό το δυσάρεστο συμβάν κινδυνεύουμε πλέον ανοιχτά με καταστροφή. Οι φράουλες παραμένουν αμάζευτες στα χωράφια, αφού αρκετοί από τους εργάτες δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και η Αστυνομία στήνει συνεχώς μπλόκα. Έλληνες δεν έρχονται να δουλέψουν, με αποτέλεσμα να έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά, αφού έχουν σταματήσει οι εξαγωγές και εμείς είμαστε όλοι χρεωμένοι με επιταγές οι οποίες κινδυνεύουν να σφραγιστούν», καταλήγει ο κ. Βούλγαρης.
Οι αριθμοί
70.000.000 ευρώ είναι ο ετήσιος τζίρος
των καλλιεργητών φράουλας
12.000 στρέμματα καλύπτει η καλλιέργεια φράουλας στην Ελλάδα
6.000 ευρώ είναι η απόδοση ανά στρέμμα
20.000.000 ευρώ είναι το ετήσιο εργατικό κόστος


Πηγή: .newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου