Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΙΟΥ...

 
... ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ...
Με νέα δανεικά θα καταβάλει τις συντάξεις του Μαϊου το ΙΚΑ καθώς το Ταμείο του έχει στερέψει. Το γεγονός φυσικά καταδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα και αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου...
της Εθνικής, αφού δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να συμμετάσχει.

Χθες η διοίκηση του ΙΚΑ ενέκρινε δάνειο "μαμούθ" 390 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις στις 29 Απριλίου!

Και αν ο δανεισμός είναι συνηθισμένη πρακτική εδώ και 1,5 χρόνο για την καταβολή συντάξεων, για πρώτη φορά το Ίδρυμα φθάνει να δανειστεί ένα τόσο μεγάλο ποσό από άλλα Ταμεία για να βγάλει τις πληρωμές του μήνα...

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" ο βασικός λόγος για τη λήψη του δανείου αναφέρεται στην εισήγηση που παρουσιάστηκε προς έγκριση στο χθεσινό ΔΣ, η οποία κάνει λόγο για "πρόβλημα ρευσότητας" κατά την πληρωμή παροχών και κυρίως συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Το ποσό των 390 εκατ. ευρώ θα προέλθει με βραχυπρόθεσμο έντοκο δανεισμό έως 350 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ (το νεοσύστατο επικουρικό ταμείο μισθωτών) για 13 ημέρες, ήτοι από 25/4 ως 08/05, και τα υπόλοιπα 40 εκατ, ευρώ από τα διαθέσιμα του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ στην ΤτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που οφείλεται εν πολλοίς στην συνεχή μείωση των εσόδων. Στο α' δίμηνο του έτους οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή η εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο δύσκολη μία δυνητική συμμετοχή του ΙΚΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ παραμένουν 21.325.462 μετοχές της ΕΤΕ η αξία των οποίων το 2009 ανερχόταν σε 385.990.862,20 ευρώ . Αν αναλογιστεί κανείς ότι 3,5 χρόνια μετά, η αξία τους έχει συρρικνωθεί στα 12.582.023 ευρώ, είναι πασιφανή η "ζημιά" που έχει υποστεί η περιουσία των ταμείων λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών και του κουρέματος των ομολόγων .

Πάντως αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση του ΙΚΑ δηλώνει προς το παρόν ότι θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ζητώντας καταρχήν τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επενδυτικής επιτροπής. Ωστόσο το ζητούμενο είναι η εξεύρεση κεφαλαίων, που κάτι τέτοιο φαντάζει σήμερα δύσκολο.

Πηγή : newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου