Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έρευνα στον δήμο Αγρινίου: Που βρίσκεται η αλήθεια;

 

Απίθανα σενάρια κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Αγρίνιο, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, σχετικά με μια πραγματική δικαστική διερεύνηση που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη
Αν και τμήμα της τοπικής πολιτικής σκηνής, που βρίσκεται άλλωστε υπό διαμόρφωση (σ.σ. εκλογές έρχονται το 2014) , αλλά και πολιτών, ίσως να αρέσκονταν σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, που θα περιλάμβανε ίσως... προφυλακίσεις, κακουργήματα, αποκαλύψεις για ατασθαλίες εκατομμυρίων κλπ η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Επιχειρώντας μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση, η όλη ιστορία είναι γνωστή και ξεκινά από το 2007 όταν σύμβουλος της τότε δημοτικής αντιπολίτευσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με μια σειρά απ'ευθειας αναθέσεων έργων μικρής κλίμακας, για διευθετήσεις χειμάρρων, επιδιορθώσεις σε παιδικές χαρές, παρεμβάσεις σε σχολεία κλπ

Η υπόθεση ανατέθηκε αρχικά σε ελεγκτές του αρμοδίου Υπουργείου που αφού έβγαλαν πεντακάθαρη την οικονομική υπηρεσία του δήμου διαπίστωσαν πως υπάρχει ζήτημα με τις απευθείας αναθέσεις και πως έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετικός δρόμος, διαγωνισμών κλπ, χωρίς όμως παράλληλα να διευκρινίζουν το κόστος της πιθανής ζημιάς στον δήμο. Στην ουσία πρόκειται για μια υπόθεση μερικών χιλιάδων ευρώ που όμως η Δικαιοσύνη με βάση και το πόρισμα έπρεπε να διερευνήσει. Έτσι με διαφορετικές κατηγορίες, αναλόγως του ρόλου που είχαν την επίμαχη περίοδο, καλούνται ως κατηγορούμενοι από τον ανακριτή τόσο ο τότε δήμαρχος Θύμιος Σώκος, όσο και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης

Λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος λοιπόν αλλά σίγουρα και δεδομένης της συγκυρίας πολιτικής και κοινωνικής, αφού αφορούσε σε Δημόσια Διοίκηση, ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος μετά από το σχετικό παραπεμπτικό, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε ένδειξη πως το θέμα θα πάει και σε ακροαματική διαδικασία. Κρίθηκε δηλαδή από την Δικαιοσύνη καταρχήν πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι που δεν είναι και λίγοι να κληθούν σε απολογία και να δώσουν εξηγήσεις, με βάση και το σχετικό παραπεμπτικό. Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων για τα έργα αυτά, που είναι μερικές δεκάδες και που εγκρίθηκαν είτε από την Δημαρχιακή Επιτροπή είτε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαδικασία τώρα καλούνται από τον Ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση να δώσουν εξηγήσεις . Από αυτές θα αποφασιστεί εάν όντως η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί σε ακροαματική διαδικασία με την απαγγελία κατηγοριών κατά συγκεκριμένων ατόμων ή εάν θα πάει στο αρχείο.

Να σημειωθεί πως οι κατηγορούμενοι είναι 23 και οι μάρτυρες κατηγορίας, εκτός του μηνυτή και πρώην συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, δυο, ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος της τότε ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ) και ένας εργολάβος, που κατά το παρελθόν έχει έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή.

Οπότε, η διαδικασία που είναι όντως χρονοβόρα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι όποιες εξελίξεις όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν. Όμως η όλη διαδικασία, πυροδότησε και ένα κλίμα, που πιθανώς να βόλευε είτε εν δυνάμει πολιτικούς αντιπάλους της σημερινής δημοτικής αρχής, είτε "ορκισμένους" εχθρούς της από διάφορους χώρους, που έχουν επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου σπέκουλα σχετικά με την υπόθεση. Περά όμως από την δικαστική διάσταση του ζητήματος, αναφύονται σαφώς από την υπόθεση αυτή και κάποια άλλα ζητήματα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την γραφειοκρατία π.χ. , αλλά και πρωτίστως πολιτικά και για το ποιες αποφάσεις τελικά που ελέγχονται έγιναν και γίνονται σε όφελος της κοινωνίας και για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε μια έκτακτη περίπτωση καθαρισμού ρεμάτων ενώ έρχεται ο χειμώνας, η παρεμβάσεων σε σχολειά λίγο πριν την νέα σχολική χρονιά, οι διαγωνισμοί θα οδηγούσαν στην εκτέλεση των έργων σε καθυστέρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες , ακόμη και δυσάρεστες καταστάσεις . Παράλληλα είναι και αμφίβολο και απροσδιόριστο το ποιο ήταν και αν υπήρξε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς στον δήμο. Μιας "ζημιάς" που κατά προσέγγιση είναι μερικές χιλιάδες ευρώ και που θα ήταν το προϊόν της έκπτωσης στους διαγωνισμούς αν αυτοί γίνονταν , χωρίς κανείς να γνωρίζει πόση θα ήταν τελικά η έκπτωση αυτή.

Η παραπάνω είναι και η λογική της συγκεκριμένης τακτικής των κατατμήσεων - απ'απευθείας αναθέσεων σε παρά πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα, που γίνονταν και γίνονται κατά κόρον. Δεν παύουν όμως αυτές οι διαδικασίες να υποκρύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις και άλλα ζητήματα π.χ. διαπλοκής ή εξυπηρέτησης ημετέρων, οπότε εδώ καλούνται όσοι έχουν ρόλο και λόγο, να πάρουν θέση απέναντι είτε στην τήρηση του γράμματος του νόμου και την τυπικότητα των διαδικασιών είτε στην κάλυψη πραγματικών - έκτακτων αναγκών σε μια κοινωνία.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, από την μια μεριά του μηνυτή αφήνονται, όπως και τότε όταν κατατέθηκε η μήνυση για όσους δεν θυμούνται, σαφή υπονοούμενα για την τακτική που ακολουθήθηκε την επίμαχη περίοδο στον δήμο Αγρινίου, ενώ ο αντίλογος λέει πως δεν είναι δυνατόν 23 σύμβουλοι των δυο μεγάλων παρατάξεων να είναι συνεννοημένοι για να βλάψουν τον δήμο. Έναν δήμο που, όπως τονίζουν, διαχειρίστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τώρα εγκαλείται για παρατυπίες μερικών χιλιάδων.

Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη έχει το λόγο και εκείνη θα κρίνει την εξέλιξη της υπόθεσης, όταν ολοκληρωθεί η σχετική ανακριτική διαδικασία που τώρα είναι σε εξέλιξη.

Π.Η.Τ.                                                                                                                                                          πηγη   .agriniopress.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου