Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πυρά από παντού για τις ρυθμίσεις χρεών που καλύπτουν ελάχιστους


Πυρά από παντού για τις ρυθμίσεις χρεών που καλύπτουν ελάχιστους

Κριτική από όλες τις πλευρές δέχεται η κυβέρνηση για τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών, καθώς όπως προκύπτει, αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειονότητα όσων ενδιαφέρονται και έχουν ανάγκη ουσιαστικές διευκολύνσεις προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη στις τράπεζες και οφειλές στην εφορία.
Οι ρυθμίσεις, μάλιστα, χαρακτηρίζονται και άδικες, καθώς βασίζονται σε αυθαίρετους διαχωρισμούς των φορολογουμένων και των δανειοληπτών.
Από τις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών στο Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα κ.ά) εξαιρούνται επί της ουσίας σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν τις 48 και πλέον δόσεις. Παράλληλα, "τιμωρούνται" και αποκλείονται από τις ευνοϊκές διατάξεις όσοι πλήρωναν ως τώρα τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Έτσι από τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες που χρωστούν στο δημόσιο, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα) έχασαν τις ρυθμίσεις τους και τώρα φαίνεται να παίρνουν σειρά για να μπουν πρώτοι στη νέα ρύθμιση. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Στελέχη ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζουν ως "δώρον, άδωρον" τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα μετά από 2 μήνες διαβουλεύσεων, αφού δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτές χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Να σημειωθεί ότι ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν δραματική υστέρηση εσόδων, και στήριζαν τις ελπίδες τους στο ζεστό χρήμα που θα γέμιζε τα ταμεία, από την εφαρμογή της ρύθμισης.
Την ίδια στιγμή και η ΕΚΠΟΙΖΩ, εκτιμά ότι θα είναι "απειροελάχιστο το ποσοστό των οφειλετών που θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις των δανείων", καθώς όπως επισημαίνει, οι αυστηροί όροι που τίθενται ως προϋποθέσεις, αφήνουν εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών.
Την αντίδρασή της έχει εκφράσει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αναφέροντας ότι με την νέα ρύθμιση, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000 ευρώ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860 ευρώ/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1280 ευρώ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης) και τονίζοντας ότι "αυτό το ποσό λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση".


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου