Το σχέδιο εξήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κατά την έναρξη των εργασιών της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας.
Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε επίσης, ότι οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν μέσα στο 2013 κατά ακόμη 1 ποσοστιαία μονάδα πλέον της μείωσης κατά 1,1 μονάδες που έγινε μέσα στο 2012, λόγω της κατάργησης των εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
Εκτίμησε επίσης ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορίζοντα τετραετίας, θα συντελέσει στην απομάκρυνση των εμποδίων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου του στο καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων με μόνο κριτήριο τη δυναμικότητα ως προς τον αριθμό των δωματίων.
«Συγκεκριμένα, προβλέψαμε» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «ότι ιδιοκτήτες που έχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα μέχρι 5 δωμάτια θα υπάγονται μόνο στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ. Από 6-10 δωμάτια, θα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ εφόσον ασκείται παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα. Εάν δεν ασκείται παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, τα πρόσωπα αυτά θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Τέλος, μόνο όσοι ιδιοκτήτες έχουν από 11 δωμάτια και πάνω θα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την πρόσληψη των 10.000 νέων που θα απασχοληθούν αποκλειστικά στον τουριστικό κλάδο, στο πλαίσιο της δράσης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 νέους έως 29 ετών, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αντικατάσταση των προσλήψεων μαθητευόμενων από το εξωτερικό, με προσλήψεις νέων από την Ελλάδα και επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθεί το πρόγραμμα αυτό -όπως κάποιες φορές συνέβη στο παρελθόν- σε “πρόγραμμα ανακύκλωσης εργαζομένων”».